Volledig scherm
Rijke Belgen hebben jarenlang tientallen miljoenen euro's zwart geld kunnen verbergen voor de Belgische Belastingdienst via het netwerk van een Belgische prins. © ANP XTRA

Belgische prins hielp rijke Belgen miljoenen euro's zwart geld te verbergen

Allerlei vermogende Belgen hebben jarenlang tientallen miljoenen euro's zwart geld verborgen kunnen houden voor de Belgische belastingdienst. Een Hoge adel, bedrijfsleider, allemaal werden ze geholpen via het netwerk van een Belgische prins: Henri de Croÿ. Dat schrijft De Tijd zaterdag. De Belgische krant onderzocht een maand lang ruim 3.100 gelekte e-mails, contracten, bankgegevens en andere interne documenten.

De gelekte bestanden leggen bloot hoe zeker vijftig Belgen bij de 60-jarige prins terecht konden met schimmige bedragen tot wel 13 miljoen euro per persoon. Via het netwerk van de prins belandden de miljoenen van de Belgen op geheime bankrekeningen in schuiloorden als de Verenigde Arabische Emiraten, de Bahama's en Puerto Rico. Die rekeningen stonden op naam van spookvennootschappen. Alles werd geregeld door een internationaal netwerk van stromannen.

‘Anonieme creditcards’

Dankzij de prins konden zijn klanten in België genieten van hun verborgen fortuin, onder meer via geheime afspraken met geldkoeriers in Brussel en Genève. Sommige Belgische klanten kregen ook 'anonieme creditcards' die niet aan hen te linken waren.

In Frankrijk opende de rechtbank al een onderzoek naar de diensten van prins de Croÿ aan Franse klanten. Bij onze zuiderburen gebeurde dat nog niet. Een speciale onderzoekseenheid van de Belgische Belastingdienst polste wel al bij de Fransen of er ook Belgen te vinden waren in hun gegevens. Maar daar konden de Fransen niets over zeggen. Het onderzoek van De Tijd legt nu bloot dat er tussen de honderden klanten van de prins wel degelijk Belgen zaten.

De Zwitserse advocaat van de 60-jarige prins de Croÿ houdt vol dat er hooguit sprake was van 'fiscale optimalisatie'.