Volledig scherm
De leraar werd volledig vrijgesproken. © Vertommen

Belgische leraar (36) vrijgesproken van ‘betasten en billenknijpen’ meisjes op basisschool

Een 36-jarige basisschoolleraar uit België, die eind 2017 op staande voet werd ontslagen omdat hij zeven minderjarige meisjes zou hebben betast, is officieel vrijgesproken van aanranding van de leerlingen. Volgens de rechter werd in het stafdossier weliswaar gerept over aanrakingen op plekken boven en onder kleding. Maar of die betastingen een seksueel motief hadden, is twijfelachtig.

De docent aan de Vrije Basisschool Heilig Hart in de Belgische plaats Heverlee verloor zijn baan na diverse meldingen van leerlingen en ouders over ‘onaangepaste aanrakingen en vreemde spelletjes in de klas’. De vermeende  slachtoffers waren 9-jarige meisjes uit het vierde leerjaar die volgens eigen zeggen dagelijks geconfronteerd werden met hun handtastelijke meester. Volgens het OM in België was de man meer dan een knuffelbeer. ,,Hij masseerde nekken en schouders van de kleintjes, raakte hun knieën en benen aan, voelde onder kleding, trok blouses uit broeken en kneep ook in billen.’’

Een meisje meldde, zo blijkt uit het dossier, dat ze door de man ‘knellend’ werd vastgehouden op zijn schoot en dat ze erg lang moest wachten tot hij losliet. Volgens haar moeder waren er op zo'n moment aanrakingen aan de borst- en schaamstreek. Enkele meisjes raapten hun moed bijeen om zelf een gesprek met de leraar aan te knopen maar daar moest hij niets van weten.Sommige ouders gingen wel de dialoog aan. ,,Maar je kon niet tot hem doordringen’’, aldus één van de ouders. Toen vijf meisjes uiteindelijk met hun verhaal naar buiten kwamen, volgden nog twee andere leerlingen die eveneens problemen hadden met de aanrakingen van de leraar.

Grieven

Vijf ouderparen deden uiteindelijk aangifte. ,,Hij bevoordeelde die meisjes ten opzichte van de jongens in de klas. Zijn lievelingetjes gaf hij complimentjes en extra punten om hun vertrouwen te winnen om altijd een stap verder te kunnen gaan. Het waren dagelijkse taferelen. Hij pikte er de rijpere meisjes uit. Zelf stelt hij dat hij een eigen manier van lesgeven heeft en aanhankelijk is, maar in evaluatieverslagen is daar nergens iets van terug te vinden. Net als op de speelplaats waar hij dat gedrag ook niet toonde buiten de beslotenheid van het klasje. Opvallend is dat de kinderen tijdens hun verhoor vaak het woord ‘moeten’ in de mond nemen’’, vatte de advocate van de aanklagers hun grieven samen.

De man ontkende tijdens zijn verhoor sommige aanrakingen niet, maar beweerde dat hij nooit seksuele intenties had. De rechter volgt hem daarin en oordeelt dat er op zijn minst twijfels zijn over zijn optreden in de klas. Op basis daarvan werd de dertiger vrijgesproken van aanranding van de zeven leerlingen. 

De man heeft inmiddels, na alle ophef, besloten in therapie te gaan. Maar hij vraagt zich nog steeds af wat hij fout deed. Zijn advocate: ,,Er is eigenlijk alleen gekriebeld. Dat is geen grensoverschrijdend gedrag. Toch?’’ De vrijgesproken docent heeft momenteel geen baan. Na zijn ontslag in Heverlee, ging hij aan de slag op twee andere basisscholen in Zaventem. Daar werd hij vorige maand op non-actief gesteld. Waarom, is niet bekendgemaakt. 

Volledig scherm
De correctionele rechtbank in Leuven waar de man moest voorkomen. © KAR
 1. Uitgedroogde koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’
  video

  Uitgedroog­de koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’

  Door de allesvernietigende bosbranden die Australië de afgelopen tijd teisterden zijn naar schatting een miljard dieren omgekomen waaronder ontelbare koala's. Nu sprake is van de eerste regenbuien, haasten uitgedroogde buidelberen zich naar plekken waar water beschikbaar is. De Australische Pamela Schramm trof in de deelstaat New South Wales een wel heel dorstig exemplaar aan op het asfalt van een autoweg. Het dier likte, met gevaar voor eigen leven, druppels op die op het wegdek waren blijven staan.
 2. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.