Volledig scherm
Archiefbeeld, namaaksigaretten. © BELGA

Belgische douane neemt 126 miljoen namaaksigaretten in beslag, ook grote vondsten in Brecht en Stabroek

De douane in België heeft begin deze maand in totaal meer dan 126 miljoen namaaksigaretten in beslag genomen. Het betreft de grootste vangst ooit in België. De sigaretten zijn afkomstig uit Zuidoost-Azië en hadden een nog onbekende bestemming. 

De in beslag genomen sigaretten vertegenwoordigen een geraamd bedrag van 65 miljoen euro aan ontdoken invoerrechten, accijnzen en btw. Er zijn acht personen aangehouden voor ondervraging, zo laat de Belgische Federale Overheidsdienst Financiën vandaag weten. De verdachten beweren uit Turkije te komen, maar kunnen zich voor zover bekend niet officieel legitimeren. 

De eerste inbeslagname van 10 miljoen sigaretten vond op 9 januari plaats in een opslagplaats in Stabroek. Een onderzoek leidde tot andere inbeslagnames. Vervolgens zijn drie containers met in totaal 30 miljoen sigaretten in Antwerpen en nog eens 86 miljoen sigaretten in opslagplaatsen in Brecht in beslag genomen.

Over heel vorig jaar nam de Belgische douane 174 miljoen sigaretten in beslag, afkomstig uit smokkel en vier ontmantelde fabrieken. In 2016 waren het er 80 miljoen, een jaar later 114 miljoen en in 2018 111 miljoen.

  1. Hoofd van ziekenhuis Wuhan overleden aan virus, ontsnapte Russin weer in quarantaine
    liveblog corona

    Hoofd van ziekenhuis Wuhan overleden aan virus, ontsnapte Russin weer in quarantai­ne

    Het dodental als gevolg van de virusuitbraak in China bedraagt inmiddels bijna 1700. Het totale aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 67.000. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 geopend waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook vandaag houden we je op de hoogte via een live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.