België schrapt geslacht van identiteitskaart in kader van inclusiviteit
De vermelding van het geslacht gaat van de Belgische identiteitskaarten verdwijnen. Daarna moet de registratie van een non-binair geslacht mogelijk worden.
Vlaamse politici hebben al een wetsontwerp klaar. ,,Zodra de laatste technische aspecten zijn afgehandeld, willen we dit snel doorvoeren”, citeert De Standaard een woordvoerder van de Belgische staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Sarah Schlitz.
In 2019 vernietigde het Grondwettelijk Hof deels de transgenderwet van een jaar eerder, omdat die niet toeliet dat non-binaire personen - mensen die zich noch helemaal als man noch helemaal als vrouw identificeren - zich als dusdanig konden registreren. De federale regering nam zich bij haar aantreden voor die ongrondwettigheid te verhelpen, maar tot nu was onduidelijk hoe precies.
Technische aspecten
Een optie was om het geslacht weer te geven als ‘x’ op de identiteitskaart. Maar uiteindelijk kiest de regering ervoor de weergave van het geslacht op de identiteitskaart volledig te schrappen, blijkt uit de beleidsnota’s voor 2022 die de regering bij de Kamer heeft ingediend. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz hebben daarover samen een wetsontwerp klaar.
Momenteel bekijkt het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken nog enkele technische aspecten, zoals de vraag in welke mate het schrappen van het geslacht reizen zou kunnen bemoeilijken en hoe de uitrol van de nieuwe kaarten moet plaatsvinden.
Nederlandse kaarten
In Nederland vermelden identiteitskaarten vanaf 2024 of 2025 niet langer of de drager man of vrouw is. Het kabinet wil zo mensen tegemoetkomen die zich bijvoorbeeld niet ondubbelzinnig man of vrouw voelen. De geslachtsaanduiding wordt pas tegen die tijd geschrapt, omdat de vervaardiging van identiteitskaarten dan sowieso zou worden herzien. De kosten en gevolgen van de verandering zijn mede daardoor ‘beperkt’.
Belangenorganisaties COC Nederland (voor lhbti+-mensen), NNID (seksediversiteit) en TNN (transgender personen) hebben hier lang voor gepleit. Paspoorten houden voorlopig wel een geslachtsaanduiding. Het kabinet wil afwachten of andere landen van de sekseregistratie af willen.
Duitsland heeft al langer een identiteitskaart zonder de aanduiding ‘man’ of ‘vrouw’.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM3
Onzichtbare Franse tolweg blijkt boetefuik voor Nederlanders: ‘Niks gezien’
-
Navo stuurt extra troepen naar Kosovo na zware rellen en gewonde militairen
De Navo stuurt extra troepen naar het onrustige Kosovo. Zeker dertig vredesmilitairen van het bondgenootschap raakten maandag gewond bij botsingen tussen Servische Kosovaren en de politie in het noorden van het land. -
Ruime meerderheid Huis van Afgevaardigden keurt verhoging schuldenplafond VS goed
Een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met de afspraken over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Bij het uitblijven van een goedkeuring door het Congres dreigden de Verenigde Staten zonder geld te komen zitten, wat grote chaos op de financiële markten zou hebben veroorzaakt. -
Weldoener betaalt energierekening van 17.000 euro na noodkreet van jong Vlaams gezin: ‘We zijn in ons hart geraakt’
Een anonieme weldoener heeft enkele uren na de noodkreet van een jong Vlaams gezin dat een energiefactuur van 17.000 euro in de bus had gekregen de volledige som betaald. ‘We zijn in ons hart geraakt’, zijn Yannick (28) en Tatiana (33) dankbaar en ontroerd.Sint-Niklaas -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUM
Ook Duitsland worstelt met klimaatactivisten die straten blokkeren en zich vastkleven
-
-
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.