BBC-journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China tegen coronabeleid en president Xi
na dodelijke brandIn verschillende steden in China zijn felle protesten uitgebroken tegen het strenge coronabeleid. Aanleiding is een brand in de stad Urumqi in de provincie Xinjiang, waarbij donderdag tien doden vielen. In onder meer Peking, Sjanghai en Wuhan gingen mensen de straat op en eisten het vertrek van president Xi Jinping.
In sommige steden raakten demonstranten slaags met de politie en werden barricades afgebroken. In Sjanghai werd de Britse BBC-journalist Edward Lawrence opgepakt en geboeid door vier agenten afgevoerd. De BBC laat in een verklaring weten dat hij tijdens zijn arrestatie is ‘geslagen en geschopt’ door de politie. ,,Dit gebeurde terwijl hij aan het werk was als geaccrediteerd journalist.’’
In een via Twitter verspreide video is te zien hoe Lawrence door de politieagenten tegen de grond wordt gewerkt en in de boeien wordt geslagen. Op een andere video loopt hij in handboeien voorbij, begeleid door twee agenten. Te horen is hoe hij in het Engels roept: ,,Bel onmiddellijk het consulaat!’’
De BBC zegt van de Chinese autoriteiten geen officiële verklaring voor de arrestatie te hebben ontvangen. Excuses evenmin. Degenen die Lawrence vrijlieten, zouden daarbij slechts hebben gezegd dat hij voor zijn eigen bestwil was gearresteerd. Volgens hen bestond het risico dat de journalist in de menigte waarin hij verslag deed anders een coronabesmetting had kunnen oplopen. Maar volgens de BBC is dat ‘geen geloofwaardige verklaring’.
Dodelijke flatbrand
De kritiek op de Chinese autoriteiten zwelt aan na de dodelijke flatbrand in Urumqi, in de provincie Xinjiang. In het gebouw zouden vanwege de strenge lockdown deuren vergrendeld zijn waardoor bewoners niet aan de vlammen konden ontkomen.
De inwoners van Urumqi mogen al honderd dagen hun huis nauwelijks uit vanwege de coronamaatregelen. Sommige slachtoffers zouden uit angst de regels te overtreden hun woning niet direct hebben durven verlaten. Ook konden reddingswerkers het gebouw moeilijk bereiken door hekken die waren geplaatst vanwege de lockdown.
Eerder werd in Urumqi zelf, in het noordwesten van China, al flink geprotesteerd. De protesten hebben zich verspreid naar andere steden. Zaterdagavond kwamen in Sjanghai zo'n 300 mensen bijeen om de slachtoffers van de brand te herdenken met bloemen, kaarsen en borden met de tekst ‘Urumqi, 24 november, zij die stierven, rusten in vrede’.
Traangas
Op video’s die via sociale media worden gedeeld, is te zien dat een groep demonstranten leuzen tegen de Communistische Partij en president Xi Jinping scandeert. Ze riepen ‘wij willen vrijheid’ en ‘wij willen geen testen meer'. Ook eisten ze het aftreden van Xi.
Een van de demonstranten, Zhao, meldt aan persbureau AP dat de politie pepperspray gebruikte. Een van zijn vrienden werd geslagen door agenten en vervolgens meegenomen. Ongeveer 100 politieagenten probeerden te voorkomen dat meer demonstranten zich zouden verzamelen.
Ook in andere steden gingen mensen de straat op tegen de lockdowns. In Peking hebben zich zondag honderden mensen verzameld bij een universiteitsgebouw. De mensen roepen op tot vrijheid en een einde aan de lockdowns. Ook worden beelden gedeeld van protesten in de oostelijke stad Nanjing, Guangzhou in het zuiden en ten minste vijf andere steden. Daarop is te zien hoe demonstranten in witte beschermende pakken met de politie vochten of barricades ontmantelden die werden gebruikt om buurten af te sluiten.
Toenemende woede
De regering van president Xi Jinping wordt geconfronteerd met toenemende woede over haar coronabeleid. Bij kleine aantallen besmettingen worden al vergaande maatregelen getroffen, waarbij soms hele steden in lockdown moeten. Hoewel dat beleid de besmettingscijfers relatief laag houdt vergeleken bij andere landen, krijgt de regerende Communistische Partij steeds meer kritiek over de economische en humanitaire impact. Bedrijven zijn dicht en mensen leven geïsoleerd en hebben nauwelijks toegang tot voedsel en medicijnen.
Dat de protesten zo openlijk zijn en zich verspreiden over het hele land is zeldzaam voor China, waar verzet normaal gesproken gecensureerd wordt. In Sjanghai hielden de demonstranten lege vellen papier omhoog om de censuur te symboliseren. Ook in Wuhan is een grote menigte samengekomen tegen het coronabeleid.
Oeigoeren
In Urumqi en Kora, steden in de provincie Xinjiang waar 10 miljoen Oeigoeren wonen, scandeerden demonstranten: ‘Verwijder de Communistische Partij!’ en ‘Verwijder Xi Jinping!’. Protesten in deze provincie zijn riskant vanwege hardhandig optreden tegen en massadetentie van Oeigoeren en andere islamitische etnische minderheden.
In een poging de onrust te sussen, lieten de autoriteiten van Urumqi zaterdag weten dat de maatregelen zouden worden versoepeld omdat het aantal besmettingen was afgenomen. De autoriteiten ontkennen dat de coronamaatregelen mensen hebben gehinderd bij het verlaten van het brandende gebouw. Zij stellen dat de bewoners van het pand te weinig wisten van brandgevaar.
Coronabeleid leidt tot honger
China’s strenge coronamaatregelen laten veel boeren in het land geen andere keuze dan de gewassen te vernietigen die zij niet langer weten te verkopen. Er ontstaan daardoor steeds meer zorgen over voedseltekorten, die leiden tot woede op sociale media. Het vervoer van gewassen wordt bemoeilijkt door quarantaineverordeningen en door coronagerelateerde verkeerscontroles op de wegen.
Groenten als kool, radijs en spinazie worden momenteel geoogst in China, maar blijven veelal steken op het platteland. Vrachtwagens en handelaars willen of kunnen door de coronaregels de dorpen niet in om de landbouwproducten op te halen. Op online circulerende video’s is te zien hoe sommige boeren hun gewassen dumpen, omdat zij moeite hebben hun oogst te verkopen. Verschillende media meldden dat groentegewassen worden vernietigd in belangrijke producerende regio’s als de provincies Shandong en Henan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
‘Hekel aan pet’: agenten in Rome verzinnen van alles om niet de straat op te hoeven
Een op de zes politieagenten in Rome zegt ‘niet geschikt’ te zijn voor patrouilleren op straat. Compleet met doktersverklaringen kunnen ze lekker op kantoor blijven - en hun collega’s kunnen het werk niet aan. -
Palestijnse autoriteiten: negen doden bij Israëlische inval op Westelijke Jordaanoever
Bij een Israëlische aanval op een vluchtelingenkamp bij Jenin op de Westelijke Jordaanoever zijn zeker negen Palestijnen om het leven gekomen, onder wie een oudere vrouw. Zestien anderen raakten gewond van wie drie zeer ernstig, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
Finland gaat mogelijk zónder Zweden voor het Navo-lidmaatschap
Als Finland niet op korte termijn kan toetreden tot de Navo mét Zweden, dan moeten de Finnen zich desnoods zonder het buurland bij het militaire bondgenootschap voegen. Dat suggereert de Finse minister van Buitenlandse Zaken. Turkije blokkeert vooralsnog de gezamenlijke wens van de Scandinavische landen om toe te treden. -
-
-
Chinese leider wil met Noord-Korea werken aan ‘wereldvrede’
China wil met Noord-Korea samenwerken om regionale en wereldwijde stabiliteit, welvaart en vrede te bewerkstelligen. De Chinese president Xi Jinping schrijft dat in een brief aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, meldt staatspersbureau KCNA. -
Motie tot afzetting Peruaanse president Boluarte ingediend
Peruaanse volksvertegenwoordigers hebben een motie ingediend die moet leiden tot de afzetting van president Dina Boluarte. Peru is al weken het toneel van grootschalige protesten na de afzetting en arrestatie van Boluartes voorganger, voormalig president Pedro Castillo. Bij die protesten zijn al tientallen doden gevallen.