Banzai, banzai, banzai! Zo wordt dinsdag de nieuwe Japanse keizer ingehuldigd
Met een eeuwenoud ritueel bestijgt de Japanse keizer Naruhito morgen officieel de troon. ,,Een heel bijzonder moment’’, zegt koning Willem-Alexander die er samen met koningin Maxima ook bij is in Tokio.
Delen per e-mail
De Japanse hoofdstad Tokio is dinsdag dé ontmoetingsplaats van ’s werelds elite. 46 presidenten, 10 koningen en een verzameling sultans, prinsen, emirs en (groot)hertogen verzamelen zich in het keizerlijk paleis in de stad waar de nieuwe keizer Naruhito officieel plaats zal nemen op de troon.
En zoals dat bij koningen en keizers gaat: die inhuldigingsceremonie verloopt volgens een eeuwenoud protocol. Die van de Japanse keizers, de Sokuirei-Seiden-no-gi, loopt terug tot in de zevende eeuw. Keizer Naruhito (59) zal ’s ochtends eerst in een privé-ceremonie zijn voorouders aanspreken en de troon ‘opeisen’. Daarna zal hij met zijn vrouw, keizerin Masako (56), ‘s ochtends vroeg (Nederlandse tijd) in traditionele kledij de mooiste zaal van het keizerlijk paleis betreden.
Zwaard
De kleren van de keizerin wegen 16 kilo. De keizer draagt een oranjebruine jurk , maar zal vooral opvallen door zijn zwarte, 60 centimer hoge hoofddeksel, met omhoogstaande staart. Naruhito zal plaatsnemen op de keizerlijke troon, de Takamikura (6,5 meter hoog en acht ton zwaar). Naast hem liggen dan een zwaard en een juweel. De keizerin zit op een iets kleinere troon, naast die van haar man.
Naruhito spreekt dan, voor het oog van alle tweeduizend genodigden, zijn proclamatie uit, waarin hij verklaart dat hij op de Japanse troon is gekomen. Als dat moment voorbij is zal de Japanse premier Abe driemaal ‘banzai’ roepen, vergelijkbaar met het ‘hoera’ waarop koning Willem-Alexander na zijn troonrede wordt begroet. De ceremonie duurt ongeveer een half uur.
De 126ste keizer
Het is een heel bijzonder moment voor Japan
Naruhito is dan officieel de 126ste keizer van Japan. Hij volgt zijn vader Akihito op. Die deed, als eerste keizer in twee eeuwen tijd, vrijwillig afstand van zijn troon. Hij vreesde dat zijn hoge leeftijd en daarmee gepaard gaande ongemakken zijn functioneren in de weg zouden staan. De voorganger van Akihito was diens vader, keizer Hirohito, die regeerde tot zijn dood in 1989 en keizer was tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In eerste instantie stond na de ceremonie nog een rijtoer door Tokio gepland, in een open Toyota, naar de keizerlijke residentie. Maar de toer is verplaatst naar november omdat er in de stad nog veel schade is van tyfoon Hagibis. Die storm eiste ruim een week geleden meer dan tachtig slachtoffers in het land.
,,We leven echt mee met Japan’’, zei koning Willem-Alexander afgelopen weekend aan het eind van zijn staatsbezoek aan India. De koning zal vandaag, met zijn vrouw Máxima, aanwezig zijn bij de ceremonie in Tokio. Net zoals de Britse kroonprins Charles en de Belgische, Zweedse en Spaanse koningsparen. Namens de Verenigde Staten zou vice-president Pence komen, maar die kon het niet passen in zijn agenda. De VS worden nu vertegenwoordigd door de minister van transport, die van Aziatische afkomst is.
Discussie
Willem-Alexander was er in 1990 ook al bij in het keizerlijk paleis toen Naruhito’s vader Akihito keizer werd. ,,Het is een heel bijzonder moment voor Japan’’, aldus de koning. ,,Vorige keer was het in een tijd van rouw, na het overlijden van de vorige keizer. Deze keer was er een abdicatie en is er dus geen periode van rouw aan voorafgegaan.’’
Wie de opvolger van Naruhito zal worden, was in Japan onderwerp van discussie. Hij en zijn vrouw hebben een dochter, van 17 jaar, prinses Aiko, maar in Japan moeten troonopvolgers altijd mannelijk zijn. De discussie over het veranderen van die regels stokte nadat Naruhito’s jongere broer Akishino een zoon kreeg. Akishino is nu eerste in de lijn van opvolging, diens zoon Hisahito (13) tweede.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Britse coronavariant duikt op in Marseille na familiefeestje: ‘We moeten razendsnel optreden’
In het Zuid-Franse Marseille zijn in korte tijd acht gevallen opgedoken van de Britse coronavariant. Mensen zouden besmet zijn tijdens een feestje rond kerst en oud en nieuw. Het onderzoek loopt nog: er wordt rekening gehouden met meer besmettingen. -
Italiaanse ex-premier Berlusconi in ziekenhuis met hartproblemen
Silvio Berlusconi, de voormalige premier van Italië, ligt weer in het ziekenhuis. Ditmaal vanwege hartproblemen. In september bracht de 84-jarige Berlusconi ook al een week in het ziekenhuis door, toen vanwege een besmetting met het coronavirus. -
PREMIUM
Schuld van 400 miljoen dollar hangt als molensteen om Trumps zakenimperium
Als de Amerikaanse president Donald Trump over een week weer ambteloos burger is, wacht hem een andere wereld. Na de bestorming van het Capitool keert nu ook de ene na de andere zakenpartner zich van hem af. Wat resteert zijn de schulden die hij moet betalen. -
PREMIUM
Frankrijk is alweer bezig met de derde avondklok: maar of het zin heeft?
Het kabinet overweegt om een avondklok in te stellen. In Frankrijk en andere landen hebben ze daar volop ervaring mee. Maar werkt het daar ook? -
zurich ‘Boete tot wel 9000 euro voor Nederlandse (17) die met nepcoronatest vliegtuig in wilde’
Het Nederlandse meisje van 17 dat vorige week in Zwitserland werd opgepakt omdat ze haar quarantaine wilde ontvluchten met een nepcoronatest, moet zeer waarschijnlijk diep in de buidel tasten, meldt de openbaar aanklager van het Zwitserse jeugdstrafrecht aan deze nieuwssite. Op het negeren van de quarantainevoorschriften staat doorgaans een flinke geldboete tot maximaal 10.000 Zwitserse franc, omgerekend ruim 9000 euro.
-
VIDEO Demonstratie voor overleden arrestant Ibrahima (23) in Brussel loopt uit de hand, ME massaal aanwezig
Bij het station in Brussel is vanmiddag een demonstratie uit de hand gelopen. Honderden betogers kwamen bijeen om duidelijkheid te eisen over de dood van Ibrahima Barrie. De 23-jarige jongeman overleed afgelopen weekend nadat hij door de politie was opgepakt. Aanvankelijk verliep de betoging vreedzaam, maar omstreeks 16.00 uur sloeg de sfeer om. De Mobiele Eenheid staat klaar met een waterkanon. -
AD Royalty Podcast ‘Tafelrede van Willem-Alexander in India, die zat zó knap in elkaar’
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn alweer verderop in Azië, voor de troonsbestijging van de nieuwe Japanse keizer Naruhito, maar wij blikken graag nog even terug op het bijzondere staatsbezoek dat ze vorige week brachten aan India. -
PREMIUM
VIDEO Ex-burgemeesters, agenten en ex-parlementariërs voor de rechter in megaproces tegen Italiaanse maffia
In een speciaal gebouwde bunker in het Zuid-Italiaanse Lamezia Terme gaat vandaag het grootste maffiaproces sinds de jaren 80 van de vorige eeuw van start. Maar liefst 355 verdachten staan voor de rechter, onder wie behalve leden van de criminele organisatie ‘ndrangheta ook politici en ondernemers.