Volledig scherm
PREMIUM
Nationalistische Grieken demonstreren tegen de deal. © AFP

Balkanruzie om 'Macedonië' bijna opgelost

Het Griekse parlement stemt vanavond laat waarschijnlijk in met een nieuwe naam voor buurland Macedonië: Noord-Macedonië. Vijf vragen over de oplossing van een van de langst slepende ruzies in Europa.

1. Waar gaat het conflict over?
Over het recht op de naam 'Macedonië'. Het land scheidde zich in 1991 onder de naam 'Republiek Macedonië' vreedzaam af van Joegoslavië. Griekenland tekende daartegen direct bezwaar aan. Athene kreeg gedaan dat de noorderbuur door internationale organisaties alleen wordt erkend onder de naam Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (of FYROM, naar de Engelse afkorting). De Grieken noemen het land zelf 'Skopje', naar de hoofdstad van het land. Ze blokkeren toetreding van Macedonië tot de Navo en de EU zolang er geen overeenstemming over de naam is.

  1. ‘Al heb ik geen armen en benen meer, ik blijf evengoed mama’
    PREMIUM

    ‘Al heb ik geen armen en benen meer, ik blijf evengoed mama’

    Ze dachten eerst aan griep. Vervolgens vermoedden dokters een ontsteking in het bloed. En dan een infectie van de luchtwegen. Maar het was de vleesetende bacterie die zich - meedogenloos - lastig deed vinden. Kostbare tijd ging verloren, met grote gevolgen. Tara De Bolle uit het Vlaams-Brabantse Liedekerke - amper 33 én moeder - verloor beide onderarmen én benen tot boven de knie. ,,Ik héb donkere gedachten gehad, ja. Maar ik ben blij dat ik nog leef."