Volledig scherm
© REUTERS

Autopsierapport Epstein: botbreuken in nek steenrijke misbruikverdachte

De 66-jarige miljardair Jeffrey Epstein, die zaterdag dood werd aangetroffen in zijn cel in een gevangenis in New York, had diverse botbreuken in zijn nek. Dat meldt de Washington Post.

De krant baseert zich op ‘anonieme bronnen bekend met de uitkomsten van de autopsie’. Zulke breuken kunnen voorkomen bij mensen die zichzelf ophangen. Volgens de krant kan zulk letsel echter ook voorkomen bij mensen die gewurgd zijn.

Epstein wordt verdacht van kindermisbruik en mensenhandel. Rond zijn overlijden zijn veel speculaties en complottheorieën ontstaan.

Minderjarige meisjes

De autoriteiten arresteerden Epstein eerder dit jaar. Aanklagers stelden dat hij tussen 2002 en 2005 tientallen minderjarige meisjes seksueel heeft uitgebuit. Zij zouden betaald hebben gekregen om seksuele handelingen uit te voeren in zijn huizen in Manhattan en Palm Beach (Florida) en aan boord van zijn privévliegtuig. Epstein hing een gevangenisstraf van 45 jaar boven het hoofd.

Een bron vertelde persbureau Reuters eerder dat Epstein opgeknoopt aan zijn nek werd gevonden. De steenrijke misbruikverdachte was enkele weken voor zijn dood ook al gewond aangetroffen. Hij zou daarna onder verscherpt toezicht zijn geplaatst, maar dat was kennelijk weer ingetrokken.

Tot op de bodem

De Amerikaanse minister van Justitie zegt dat er sprake was van ernstige onregelmatigheden in het detentiecentrum waar de omstreden zakenman vastzat. Bewindsman William Barr belooft dat ‘tot op de bodem’ zal worden uitgezocht wat er precies is voorgevallen. 

Eerder werd al bericht dat Epstein elk halfuur door een cipier gecheckt zou moeten worden. In de uren voor zijn dood is dit echter niet gebeurd, zo vertelde een anonieme bron. Daarmee zou de gevangenis de eigen procedures hebben overtreden. Het is onduidelijk waarom Epstein niet vaker is gecontroleerd, maar veel detentiecentra in de VS kampen met personeelstekorten. De twee cipiers in de eenheid waar Epstein vastzat, zouden overuren hebben gedraaid.

Jeffrey Epstein.
Volledig scherm
Jeffrey Epstein. © AP
  1. Duitse logopedist misbruikt kinderen met beperking, selecteerde slachtoffers op ernstige spraakstoornissen

    Duitse logopedist misbruikt kinderen met beperking, selecteer­de slachtof­fers op ernstige spraak­stoor­nis­sen

    Een 38-jarige logopedist uit het Duitse Würzburg is vandaag veroordeeld voor 64-voudig zwaar seksueel misbruik van zeven jongens met een lichamelijke of verstandelijke beperking, het filmen daarvan én verspreiden van de beelden op het Darknet. De slachtoffers waren tussen de twee en zes jaar oud en droegen vaak nog luiers. De politie kwam tijdens het onderzoek nog 44 verdachten van seksueel misbruik en het verspreiden van de kinderporno op het spoor.