Volledig scherm
Demonstranten protesteren bij de rechtbank in Melbourne waar de veroordeelde kardinaal George Pell wordt berecht. © AFP

Australische rechter verwerpt beroep voor misbruik veroordeelde kardinaal Pell

In Australië heeft de rechter het hoger beroep van kardinaal George Pell tegen zijn veroordeling afgewezen. De gewezen nummer drie van het Vaticaan kreeg eerder zes jaar cel opgelegd nadat hij schuldig werd bevonden aan seksueel misbruik van twee jongens in de jaren negentig.

Pell zou de jongens hebben misbruikt toen hij als aartsbisschop diende in Melbourne.  ,,Hij moet zijn gevangenisstraf van zes jaar blijven uitzitten”, zei rechter Anne Ferguson. Pell komt in 2022 in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Hij kan nog een keer in beroep gaan.

De voormalige aartsbisschop van Melbourne en Sydney, die ook schatbewaarder van het Vaticaan was, vond zijn veroordeling ‘onredelijk’ omdat die gebaseerd is op de getuigenis van slechts een van de twee slachtoffers. Het tweede slachtoffer stierf in 2014 aan de gevolgen van een overdosis en heeft niet over het misbruik getuigd.

Pell ging in juni tegen de uitspraak in beroep. De advocaten van de kardinaal wilden dat de schuldigverklaring teniet zou worden gedaan, of eisten een nieuw proces. Volgens hen was er sprake van een ‘fundamentele onregelmatigheid’ in de rechtsgang.

Volledig scherm
George Pell. © REUTERS