AstraZeneca: Eerste levering vaccins aan EU zal 60 procent kleiner uitvallen
De eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie zal kleiner uitvallen dan in eerste instantie was verwacht, heeft AstraZeneca laten weten. Dat komt volgens de farmaceut door een probleem in de productie, aldus een woordvoerder.
“De aanvangvolumes zullen lager zijn dan aanvankelijk verwacht als gevolg van lagere opbrengsten op een productielocatie binnen onze Europese toeleveringsketen”, zei een woordvoerder van het bedrijf in een schriftelijke verklaring. Verdere details zijn niet bekendgemaakt. Volgens het persbureau Reuters gaat het om een productieprobleem in een Belgische fabriek.
Volgens een hoge EU-functionaris gaat AstraZeneca 31 miljoen doses afleveren in het eerste kwartaal van 2021, 60 procent minder dan de bedoeling was. Over de gevolgen voor de 80 miljoen doses die voor het tweede kwartaal zijn besteld, zou AstraZeneca nog geen duidelijkheid kunnen geven.
Zelf liet het bedrijf weten in februari en maart “tientallen miljoenen doses” te zullen leveren aan de EU-landen, terwijl de productie “verder wordt opgevoerd”.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zijn Nederland en de andere 27 EU-lidstaten in gesprek met AstraZeneca en dat gesprek wordt komende week voortgezet. De woordvoerder benadrukt dat “de snelheid van levering de snelheid van vaccineren bepaalt” en dat eerdere berichten van het ministerie over hoeveelheden vaccins “met de nodige onzekerheden” omgeven waren.
Groen licht
Het vaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford wordt momenteel onderzocht door de Europese medicijnwaakhond EMA. Naar verwachting geeft die eind januari groen licht voor gebruik van het middel. De Europese landen hebben samen zeker 300 miljoen doses besteld bij de Zweeds-Britse farmaceut.
Eerder meldde de Duitse krant Bild dat AstraZeneca de Europese Commissie recent op de hoogte heeft gesteld van de vertraagde vaccinleveringen. Volgens Bild zijn die onder meer het gevolg van de recente virusmutaties uit Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en Brazilië, die besmettelijker worden geacht dan het klassieke coronavirus. Wetenschappers van Oxford werken aan een aangepaste versie van het vaccin, dat ook bescherming tegen de nieuw opgedoken coronavarianten biedt.
Bekijk hieronder onze video’s over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
Jeugdvoetballer (15) overlijdt na vechtpartij op internationaal toernooi in Duitsland
Na een vechtpartij bij een voetbaltoernooi in Duitsland afgelopen weekend is een 15-jarige jongen woensdag aan zijn verwondingen overleden. Zondag raakten Duitse en Franse jeugdspelers slaags op het veld in Frankfurt. De Duitse tiener Paul werd daarbij ernstig mishandeld, wat hem uiteindelijk fataal is geworden. Ook jeugdvoetballers uit Nederland waren getuige van het drama. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Japans leger krijgt opdracht elke Noord-Koreaanse raket te vernietigen, ook eventuele satelliet
De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een satelliet zal lanceren. -
In auto achtergelaten baby sterft in VS door oververhitting terwijl ouders in kerk zitten
Een baby van 11 maanden is afgelopen zondag in Palm Bay in de Amerikaanse staat Florida om het leven gekomen, nadat ze door haar ouders was achtergelaten in een auto, terwijl het stel zelf urenlang meerdere kerkdiensten bijwoonde.
-
Met video
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten in Kosovo
-
-
-
Kinderen en jongeren SOS Kinderdorp Suriname jarenlang misbruikt
In een kinderdorp van SOS Kinderdorpen in Suriname zijn in een periode van ruim dertig jaar zeker negentien kinderen en jongvolwassenen op meerdere manieren misbruikt. Onderzoeksbureau Verinorm spreekt in een rapport van seksueel, emotioneel, lichamelijk en financieel misbruik. Het gaat om onder meer verkrachting, verwaarlozing en stok- en zweepslagen. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.