Een getuige wordt getroost bij het metrostation waar de aanval plaatsvond.
Volledig scherm
Een getuige wordt getroost bij het metrostation waar de aanval plaatsvond. © AFP

Asielzoeker (33) steekt mensen neer in Lyon: één dode, acht gewonden

updateDoor een steekpartij op een metrostation in het Franse Villeurbanne, bij Lyon, is zaterdag een dode gevallen. Het gaat om een 19-jarige jongen. Minimaal acht mensen raakten gewond, van wie drie ernstig, meldt persbureau AFP. Een persoon zou in levensgevaar verkeren. De gewelddadige aanval gebeurde op het metrostation Laurent-Bonnevay in de voorstad van Lyon.

Er is één verdachte aangehouden. Het gaat om een 33-jarige Afghaanse man die een asielverzoek had ingediend bij de Franse overheid en nog wachtte op een reactie, meldt persbureau AP.  Volgens twee bronnen van AP verstrekte de verdachte tegenstrijdige informatie aan de politie, maar zou hij geen terroristisch motief hebben gehad. De man was geen bekende van de politie, stelt AFP.

De man had een keukenmes en een barbecuevork bij zich. Hij is door omstanders overmeesterd en inmiddels aangehouden. Eerder was ook sprake van een tweede dader op wie een klopjacht gaande zou zijn geweest. Dat wordt nu door een politiebron tegenover AFP ontkend. Het incident vond rond 16.30 uur plaats.  

Een meisje vertelt het persbureau snikkend en met een door bloed gekleurde top dat de man bij de halte van bus 57 ‘plotseling alle kanten heen stak’. Het meisje zag hoe de buik van een persoon werd opengesneden, hoe hij een man in zijn hoofd stak en dat een vrouw in het oor werd gesneden.  

Meer dan dertig hulpverleners kwamen ter plaatse om de slachtoffers te helpen, die zich zowel in het station als op het voorplein bevonden. Bus- en metrolijnen zijn stilgelegd en het station is afgezet. Militairen zijn ter plaatse. Ook de burgemeester van Lyon kwam ter plaatse om poolshoogte te nemen en zijn medeleven te betonen. 

Onderstaande video is genomen op het plein voor het metrostation: 

Er is veel politie ter plaatse in Villeurbanne
Volledig scherm
Er is veel politie ter plaatse in Villeurbanne © AFP
  1. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

    Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

    In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.