Artsen denken dat e-sigaret eerste dodelijk slachtoffer heeft gemaakt in België

Artsen van het Brussels universitair ziekenhuis Saint-Luc houden er ernstig rekening mee dat in België een eerste dodelijke slachtoffer is gevallen als gevolg van het gebruik van de elektronische sigaret. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard nadat een kerngezonde tiener om het leven kwam door een voorlopig onverklaarbare longontsteking.

De jongen was een maand geleden met zware ademhalingsproblemen opgenomen in het ziekenhuis. Hij belandde er in een coma en overleed na 26 dagen. De behandelend artsen hebben alle mogelijke oorzaken voor de longontsteking onderzocht. De enige hypothese die is overgebleven, is de e-sigaret en/of haar vulling. De jongen had, om slaapproblemen op te lossen, een e-sigaret gebruikt met een vulling met CBD, de niet-psychoactieve stof van cannabis.

Cannabis

,,Wij zijn inderdaad tot deze conclusie gekomen”, zegt dokter Jacquet, een van de artsen die de jongen in het Brussels universitair ziekenhuis Saint-Luc hebben behandeld. ,,Er is geen absolute zekerheid over het oorzakelijk verband, omdat er (nog) geen test bestaat die dat kan bevestigen. Maar uit wat wij weten, blijken heel wat slachtoffers van dit soort longaandoeningen cannabishoudende mengsels gerookt te hebben met een e-sigaret.”

Nog niet alle analyses van de stalen die op het lichaam van de jongen zijn genomen, zijn afgerond. ,,Wij wachten dus af”, aldus de arts. ,,Maar intussen raden wij gebruikers van de e-sigaret aan heel voorzichtig om te springen met dergelijke mengsels.”

Longartsen waarschuwen in België al langer voor de e-sigaret. ,,De Europese Vereniging van Longartsen had al begin dit jaar een negatief advies gegeven en met nu ook een dodelijk slachtoffer in ons land, kunnen we onmogelijk groen licht geven. Nogmaals: wij raden de e-sigaret ten stelligste af”, zegt longspecialist Ingel Demedts van het AZ Delta in Roeselare. Daarin staat hij niet alleen: ook in Nederland pleitte een longarts onlangs nog voor een totaalverbod op e-sigaretten.

Klachten

Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), zei eerder deze week dat dergelijke berichten steeds vaker in het nieuws gaan komen. Hij maakt zich vooral zorgen over de effecten van gebruik op lange termijn, hoewel daar nog steeds weinig over bekend is. ,,Dat is echter ook logisch omdat de e-sigaret pas tien jaar op de markt is. Hopelijk is de gebruiker van de e-sigaret zich door alle berichten ook wat meer bewust geworden van de gevaren.”

Het aantal Nederlanders dat na het gebruik van de e-sigaret met klachten bij de longarts terechtkwam, liep recent op van drie naar acht. Eén patiënt was er zo ernstig aan toe dat die recent op de intensive care belandde.

3 procent van de Nederlanders gebruikt wel eens een e-sigaret

Een e-sigaret, ook wel ‘vaper’ genoemd, bestaat uit meerdere delen: een batterij, mondstuk en reservoir waar vloeistof in moet. In deze vloeistof zit een smaakstof en nicotine. Ongeveer 3 procent van de Nederlanders gebruikt weleens zo’n e-sigaret. Verkopers van elektronische sigaretten stellen dat dampen veel minder schadelijk is dan ‘gewoon’ roken. De verkopers baseren zich op informatie van de Engelse overheidsorganisatie Public Health England. Maar inmiddels zijn er allerlei wetenschappelijke onderzoeken die erop wijzen dat er wel degelijk gezondheidsrisico’s zijn. Van den Toorn: ,,Er is een heel bijzondere berekening gemaakt op basis waarvan die wetenschappers zeggen dat de e-sigaret 95 procent minder schadelijk zou zijn. Dat getal is op zijn zachtst gezegd niet wetenschappelijk onderbouwd en moet iedereen uit zijn hoofd zetten. De e-sigaret is potentieel een zeer schadelijk ding.’’

Volledig scherm
Een 18-jarige uit Brussel stierf aan een longontsteking. Artsen achten het mogelijk dat die veroorzaakt werd door te vapen. © Shutterstock
  1. Uitgemergelde leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

    Uitgemer­gel­de leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

    In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden. Bezoekers spotten er deze week een aantal extreem uitgemergelde leeuwen. De broodmagere roofdieren waren letterlijk vel over been en konden bijna niet meer op hun poten staan. Twitteraar Osman Salih uit Soedan is inmiddels via sociale media een actie begonnen voor hulp aan de ten dode opgeschreven leeuwen.
  2. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

    ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

    In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.