Amnesty: FIFA moet arbeidsmigranten financieel compenseren
Amnesty International roept de FIFA op minimaal 440 miljoen dollar, ruim 417 miljoen euro, uit te trekken voor een compensatieprogramma voor honderdduizenden arbeidsmigranten die in de aanloop naar het WK in Qatar zijn uitgebuit. De mensenrechtenorganisatie hoopt ook dat de wereldvoetbalbond op weg naar volgende mondiale eindronden voorkomt dat schrijnende situaties zoals in de afgelopen jaren zich herhalen.
Het bedrag van 440 miljoen dollar is gelijk aan het totale prijzengeld voor de 32 deelnemende landen aan het WK in Qatar. Amnesty verwacht dat er meer geld nodig is om alle slachtoffers volledig te compenseren. Na overleg met vakbonden, maatschappelijke organisaties en de internationale arbeidsorganisatie ILO moet duidelijk worden hoeveel geld er daadwerkelijk nodig is. Arbeidsmigranten moeten volgens de mensenrechtenorganisatie gecompenseerd worden voor loon dat niet is uitbetaald en hoge wervingskosten. Veel arbeiders die gewond zijn geraakt tijdens werkzaamheden voor het WK zouden financieel onvoldoende zijn geholpen. Ook familieleden van veel overleden migranten wachten nog op compensatie.
,,Gezien de geschiedenis van mensenrechtenschendingen in het land, kende de FIFA de risico’s voor arbeiders toen de voetbalfederatie het toernooi aan Qatar toekende. En anders had ze dat moeten weten”, zegt secretaris-generaal Agnès Callamard van Amnesty. ,,Desondanks werd er in de evaluatie van het bod van de Qatari geen enkele melding gemaakt van arbeiders of mensenrechten en werden er geen voorwaarden gesteld aan de bescherming van arbeiders. De FIFA heeft sindsdien veel te weinig gedaan om die risico’s te voorkomen of te beperken.”
De VVCS steunt het idee van een fonds voor de arbeidsmigranten en hun nabestaanden
Amnesty roept voetbalbonden, waaronder de KNVB, op om zich achter de oproep voor het compensatieprogramma te scharen. Volgens de mensrechtenorganisatie verdient de FIFA ruim 5,6 miljard euro met het WK in Qatar. Amnesty weet dat Qatar de laatste jaren wetten heeft ingevoerd die arbeidsmigranten beter moeten beschermen, maar benadrukt ook dat die onvoldoende worden nageleefd. ,,Jarenlang is het lijden van degenen die dit WK mogelijk hebben gemaakt onder het tapijt geveegd. Het wordt tijd dat de FIFA en Qatar gaan samenwerken aan een uitgebreid herstelprogramma dat de arbeiders centraal stelt. Het programma moet ervoor zorgen dat geen schade onopgemerkt blijft”, stelt Callamard.
De KNVB steunt de oproep van Amnesty International. ,,Nederland maakt deel uit van de UEFA-werkgroep die zich richt op de rechten van de arbeidsmigranten in Qatar”, zegt een woordvoerder van de KNVB. ,,Het aangekondigde initiatief is met Amnesty besproken en de UEFA-werkgroep staat hier positief tegenover. FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft bovendien recent op het UEFA-congres aangegeven dat gekeken moet worden naar steun voor de slachtoffers, dus we wachten de lopende contacten tussen Amnesty en FIFA met veel interesse af.”
Al langer wordt gesproken over het opzetten van een fonds voor de families van arbeidsmigranten die in Qatar zijn omgekomen. De Nederlandse spelersvakbond VVCS was vorig jaar de eerste organisatie die daarvoor pleitte. Volgens Amnesty International is 440 miljoen dollar het minimumbedrag om onder meer achterstallig loon uit te betalen. Waarschijnlijk is meer geld nodig om ook de families van de overledenen in financieel opzicht enigszins te kunnen compenseren.
,,De VVCS steunt het idee van een fonds voor de arbeidsmigranten en hun nabestaanden”, meldt de spelersvakbond. ,,Zo staat dit ook opgetekend in de petitie-Qatar, die voorzitter Evgeniy Levchenko namens meer dan driehonderd profs heeft aangeboden aan Gijs de Jong van de KNVB.”
De voetbalbond spant zich naar eigen zeggen ‘maximaal’ in om de situatie van arbeidsmigranten in Qatar te verbeteren. ,,De KNVB heeft volop oog voor mensenrechten. We zijn blij met de inzet van de mensenrechtenorganisaties, want mede dankzij hun werk is goed zichtbaar wat de voortgang in Qatar is.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Na VVCS wil ook Duitse voetbalbond hulp voor families overleden gastarbeiders
De Duitse voetbalbond DFB roept de mondiale federatie FIFA op een fonds op te zetten dat financiële steun gaat bieden aan de families van overleden arbeidsmigranten in Qatar. -
met video
Schip bij Hongkong breekt in tweeën, 27 crewleden vermist
Tientallen crewleden worden vermist nadat een schip zaterdagochtend (lokale tijd) in tweeën brak in de Zuid-Chinese Zee bij de kust van Hongkong. Volgens de autoriteiten was de schipbreuk het gevolg van zware weersomstandigheden door de tropische storm Chaba. -
Sponsoren Oranje niet mee naar WK in Qatar: ‘Als het mensen aan het denken zet is dat winst’
Verschillende sponsoren van het Nederlands voetbalelftal, waaronder hoofdsponsor ING, reizen niet mee met Oranje naar het WK voetbal in Qatar vanwege de mensenrechtensituatie in dat land. Dat vertelt een woordvoerder van ING. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt het ‘positief’ dat bedrijven niet meegaan naar Qatar. -
Paniek in Florida door ‘een van de schadelijkste slakken ter wereld’: quarantaine ingesteld
In de Amerikaanse staat Florida zijn quarantainemaatregelen genomen om te voorkomen dat de Afrikaanse reuzenslak zich verder over de staat verspreidt. Het dier draagt mogelijk een parasiet met zich mee die rattenlongworm wordt genoemd en een hersenvliesontsteking kan veroorzaken bij mensen en vee. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMMet Video
Gerard zet zich in voor gastarbeiders: ‘Qatarezen geven geen zak om mensenlevens’
De WK-stadions in Qatar waar Oranje deze winter zijn wedstrijden speelt, zijn gebouwd door Nepalese gastarbeiders. Gerard Arink zocht hen op, hoorde hun ellende aan en gaf hen een gezicht. Zijn volgende missie: deze mensen een toekomst geven, met hulp van een oranje shirt. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.