Een lading mondmaskers, klaar voor verzending.
Volledig scherm
Een lading mondmaskers, klaar voor verzending. © AFP

‘Amerikanen kapen hele ladingen mondkapjes weg: Ze bieden drie keer het bedrag’

Amerikanen staan op Chinese vliegvelden met bankbiljetten te zwaaien om mondkapjes te kopen die eigenlijk voor andere landen bedoeld waren. Zo kapen ze op het laatste moment de kapjes weg, die door anderen waren gekocht. Dat zeggen verscheidene Franse politici. Frankrijk heeft meer dan 1 miljard mondkapjes in China besteld, maar wordt daarbij gedwarsboomd door de Amerikanen, zeggen de politici.

,,Op het vliegveld trekken de Amerikanen hun portemonnee. Ze bieden de Chinezen dan drie tot vier keer het bedrag dat wij hadden afgesproken’’, aldus Jean Rottner, de voorzitter van de Franse regio Grand Est, dat zwaar getroffen is door corona. ,,Het is een gevecht om mondkapjes dat 24 uur per dag doorgaat.’’

,,Er waren maskers besteld en ook al betaald aan de Chinezen’’, vertelde Renaud Muselier, van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. ,,Maar op de ochtend van verzending, boden de Amerikanen op het vliegveld cash geld voor die Franse bestelling. Het vliegtuig vol mondkapjes dat eigenlijk naar Frankrijk zou moeten gaan, vloog daarna direct naar de Verenigde Staten.’’

Quote

Het is een gevecht om mondkapjes dat 24 uur per dag doorgaat

Jean Rottner, Grand Est

Wereldwijde slag

Muselier heeft inmiddels besloten om met andere tussenhandelaren te werken om leveranties zo ook zeker te stellen. In de regio Grand Est is inmiddels een eerste toestel uit China geland.

Volgens specialisten zijn het geen incidenten en er is een wereldwijde slag om mondkapjes gaande. De Franse regering kondigde eerder deze week aan massaal in China te willen bestellen. Maar toen werd ook al gewaarschuwd dat het onzeker was of alle aankopen ook daadwerkelijk door zouden kunnen gaan vanwege de concurrentie en enorme wereldwijde vraag naar mondkapjes.

Bekijk hier alle video's over het coronavirus:

  1. Duitse logopedist misbruikt kinderen met beperking, selecteerde slachtoffers op ernstige spraakstoornissen

    Duitse logopedist misbruikt kinderen met beperking, selecteer­de slachtof­fers op ernstige spraak­stoor­nis­sen

    Een 38-jarige logopedist uit het Duitse Würzburg is vandaag veroordeeld voor 64-voudig zwaar seksueel misbruik van zeven jongens met een lichamelijke of verstandelijke beperking, het filmen daarvan én verspreiden van de beelden op het Darknet. De slachtoffers waren tussen de twee en zes jaar oud en droegen vaak nog luiers. De politie kwam tijdens het onderzoek nog 44 verdachten van seksueel misbruik en het verspreiden van de kinderporno op het spoor.