Volledig scherm
Titanic werd in 1912 in de vaart genomen en zonk in de nacht van 14 op 15 april na een aanvaring met een ijsberg. © EPA

Amerikanen en Britten willen wrak van legendarisch rampschip Titanic beschermen

Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben afspraken gemaakt om het wrak van de gezonken oceaanstomer Titanic te beschermen. De maatregelen moeten nieuwsgierigen, schatjagers of plunderaars op afstand houden. Expedities naar het wrak zouden schadelijk zijn voor wat er nog van over is. 

Volledig scherm
De boeg van de Titanic ligt op een diepte van zo'n 3800 meter in de Atlantische Oceaan. © AP

Het is voor het eerst dat het wereldberoemde scheepswrak met een speciaal verdrag bescherming krijgt, aldus Britse media. De Britse minister van Maritieme Zaken, Nusrat Ghani, zei dat met het verdrag ‘het historische schip en zijn opvarenden worden gerespecteerd’.

Hoe de twee landen de bescherming van het scheepswrak praktisch gezien willen afdwingen, is echter niet duidelijk. De organisatoren van expedities naar de Titanic zijn, volgens Britse media, vooralsnog niet onder de indruk van de Brits-Amerikaanse plannen.

Ondernemingen die de expedities aanbieden zouden naar wens van beide landen eerst een vergunning moeten aanvragen om het wrak binnen te gaan. Het plan om de radioapparatuur aan boord van het historische rampschip te bergen door een stuk dak weg te zagen, is echter afgewezen.

IJsberg

Het in Belfast gebouwde passagiersschip was destijds het grootste ter wereld. Het werd op 10 april 1912 in de vaart genomen en zonk in de nacht van 14 op 15 april na een aanvaring met een ijsberg in de Atlantische Oceaan. Het Britse schip was onderweg naar New York.

Bij de ondergang verloren ruim 1520 mensen het leven. Het in staat van ontbinding verkerende wrak werd in 1985, ongeveer 600 kilometer voor de kust van Newfoundland, op een diepte van 3800 meter gevonden. Filmregisseur James Cameron, maker van de film Titanic uit 1997, daalde meerdere keren af naar het wrak.

Cameron zet zich sindsdien in voor het behoud van het wrak. De resten zouden niet in handen van handelaren terecht moeten komen, meent hij. Het bedrijf Premier Exhibitions verkreeg in 2010, via een Amerikaanse rechter, de rechten op de in de jaren 1993 tot 2004 opgedoken voorwerpen uit de Titanic.

Verzameling

Een van de voorwaarden die de rechter stelde, is dat de ruim 5500 voorwerpen samen moeten blijven. De verzameling kan alleen als geheel worden verkocht. Bij verkoop moet het bedrijf aantonen dat ook op de lange termijn de veiligheid van de voorwerpen wordt gegarandeerd. De waarde werd geschat op 189 miljoen dollar  

In 2016 kwam RMS Titanic Inc, waar Premier Exhibitions de verzameling in onderbracht, in zwaar weer. Het bedrijf vroeg faillissement aan, waarna er internationaal getouwtrek om de Titanic-verzameling losbarstte. Het bedrijf werd gered door investeerders, waaronder een aantal musea in Groot-Brittanië.

Volledig scherm
De nieuwe afspraken moeten het wrak van de Titanic beschermen tegen schatjagers en plunderaars. © EPA

Bacterie

Meer dan een eeuw na het zinken van de Titanic blijft het noodlot het schip, of de resten ervan, tarten. Biologen ontdekten op de romp een metaalvretende bacterie. Die vreet het wrak en zijn interieur in ijl tempo op. Wetenschappers noemden de beelden ‘schokkend’ om te zien.

Berekeningen wijzen uit dat er binnen 20 tot 30 jaar niets meer van de Titanic overblijft. Amper 150 jaar nadat het schip naar de bodem van de oceaan zonk, zal er dankzij de bacterie Halomonas titanicae niets resten dan een herinnering. ,,De natuur neemt bezit van Titanic’’, aldus wetenschappers. 

Bekijk hieronder bewegend beeld van het wrak.

  1. Tina (41) gaat dood en doet verdrietige oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Tina (41) gaat dood en doet verdrieti­ge oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Een terminaal zieke moeder uit het Belgische Halen (bij Hasselt) heeft een aangrijpende oproep gedaan op Facebook. Tina Vandenbosch (41) kreeg eerder deze maand te horen dat de kanker waartegen ze vecht is uitgezaaid en dat er geen hoop meer is op genezing. In de tijd die haar nog rest, wil ze zo veel mogelijk herinneringen achterlaten voor haar kindjes van 3 en 4 jaar. Daarvoor vraagt ze suggesties van iedereen die kan helpen.