Amerikaanse oud-minister Madeleine Albright (84) overleden
1937-2022Madeleine Albright, de eerste vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken in de VS, is op 84-jarige leeftijd overleden aan kanker. Ze werd geroemd als een ‘taaie tante’. De vrouw die als kind vluchtte voor de nazi's werd de drijvende kracht achter de harde aanpak van oorlogsmisdaden in Bosnië.
De Joodse Albright werd in 1937 in Praag (Tsjecho-Slowakije) geboren als Marie Jana Korbelová. Ze was pas 2 jaar toen ze haar geboorteland ontvluchtte voor de nazi's. Het gezin ging naar Londen. Na de oorlog keerde de familie aanvankelijk terug. Ze ging naar school in Zwitserland en nam de naam Madeleine aan. Op 11-jarige leeftijd emigreerde Albright met haar familie naar de Verenigde Staten.
Haar eigen ervaring als oorlogsvluchteling maakte Albright strijdvaardig in haar werk als diplomate, toen ze in 1993 werd benoemd tot ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties. Ze was gevoelig voor het onrecht dat ze zag in die roerige jaren 90, toen de wereld getuige was van genocides in Rwanda en Bosnië-Herzegovina.
Tekst gaat verder onder de tweet
Waar de Amerikaanse regering onder leiding van president Bill Clinton aarzelde om zich te mengen in deze buitenlandse crises, uit angst voor een tweede Vietnam, schroomde Albright niet om te pleiten voor een sneller en harder optreden tegen de Serviërs. Ze steunde de oprichting van een VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden.
Dat Joegoslavië-tribunaal kwam er, in Den Haag. En Albright bezwoer dat ze degenen die verantwoordelijk waren voor de oorlogsmisdaden in Bosnië - inclusief de Servische president Slobodan Milosevic en de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic - voor het tribunaal zou slepen.
Geen excuus
Albright was inmiddels in de tweede termijn van Clinton (1997) benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. Ze was de eerste vrouw op die post in de Verenigde Staten.
Als minister reisde ze door voormalig Joegoslavië om Karadzic en Milosevic met harde woorden te waarschuwen zich te houden aan het vredesakkoord. Milosevic overhandigde ze persoonlijk bewijzen van het tribunaal tegen verdachte generaals. ,,Hij heeft geen excuus meer’’, zei ze.
Als minister riep ze op tot het gebruik van geweld toen het conflict in Kosovo afstevende op etnische zuivering van Albanezen door Serviërs. De Amerikanen hadden de les van Bosnië geleerd en reageerden nu wel snel en adequaat.
Lafheid
Het tekende de taaie Albright, die de confrontatie niet uit de weg ging. Toen Cubaanse straaljagers in 1996 twee Amerikaanse burgervliegtuigjes neerschoten, reageerde ze met de historische woorden: ,,Eerlijk gezegd, dit zijn geen ballen, dit is lafheid.’’
Albright gebruikte haar kleding en sieraden voor politieke statements. Een favoriet was een slangenbroche, een verwijzing naar de Iraakse leider Saddam Hoessein die haar een ‘ongeëvenaarde slang’ noemde. In 2003 schreef ze in haar boek Madame Secretary over haar kenmerkende sieraden, die ze gebruikte als diplomatiek hulpmiddel. Droeg ze een ballon of bloem, dan voelde ze zich optimistisch, terwijl een krab of schildpad frustratie aangaf.
In 2000 reisde ze naar Noord-Korea om leider Kim Jong-il te ontmoeten, in een poging het land af te houden van een nucleair wapenprogramma. De reis naar Pyongyang leverde niet het gewenste resultaat op, maar ze is wel de hoogste Amerikaanse vertegenwoordiger ooit die in Noord-Korea is geweest.
Feministisch icoon
In 2001 kwam er een eind aan haar ministerschap toen George W. Bush president werd. Albright groeide daarna uit tot een icoon van de feministische beweging. Ze inspireerde jonge vrouwen in de strijd om gelijke kansen en respect op de arbeidsmarkt. ,,Er is een speciale plek in de hel voor vrouwen die elkaar niet helpen”, zei Albright.
Later beschreef ze de Rwandese genocide van 1994 en het niet bereiken van een vredesakkoord in het Midden-Oosten als zaken waar ze het meeste spijt van had. ,,Madeleines moed en taaiheid hebben geholpen vrede op de Balkan te brengen en de weg vrijgemaakt voor vooruitgang in enkele van de meest onstabiele uithoeken van de wereld”, zei president Barack Obama toen hij haar in 2012 de Presidential Medal of Freedom toekende, de hoogste burgerlijke onderscheiding van het land.
‘Een van de beste ministers van Buitenlandse Zaken’
Oud-president Bill Clinton zegt dat Albright wist dat Amerika de kracht had om een verschil te maken in het leven van mensen over de hele wereld. ,,Ze was een van de beste ministers van Buitenlandse Zaken, een uitstekende VN-ambassadeur, een briljante professor en een buitengewoon mens”, schrijft Clinton op Twitter.
,,Ze zag haar baan zowel als een verplichting als een kans’’, schreef Clinton, die haar twee weken geleden voor het laatst sprak. ,,Ondanks alles verloor ze nooit haar grote gevoel voor humor en haar vastberadenheid om met laarzen aan op pad te gaan en Oekraïne te steunen in de strijd voor het behoud van vrijheid en democratie.”
Premier Mark Rutte noemt Madeleine Albright een ‘veelzijdig mens’ en een ‘icoon op het gebied van geopolitieke betrekkingen’. ,,Door haar afkomst doorvoelde zij als geen ander het grote belang van democratische waarden. Zij zal gemist worden.”
Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken laat weten ‘diep bedroefd’ te zijn. ,,Haar niet aflatende inzet voor vrijheid en democratie zal niet worden vergeten. Als eerste vrouwelijke Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken inspireerde zij veel vrouwen en meisjes.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Volgens Russen ontvoert Maria Lvova-Belova geen Oekraïense kinderen, ze wil ze juist ‘redden’
In Moskou noemen ze haar Moeder Rusland, omdat ze zo veel ‘goeds doet’ voor kinderen uit Oekraïne. Het Internationaal Strafhof is veel minder enthousiast en beschuldigt haar van deportaties. Wie is Maria Alekseyevna Lvova-Belova? -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Meer dan 400 doden door tropische storm Freddy in zuidelijk Afrika
Het dodental in zuidelijk Afrika door tropische storm Freddy is gestegen tot meer dan vierhonderd. In Malawi zijn volgens president Lazarus Chakwera 326 doden geteld, de autoriteiten in Mozambique maken melding van 73 dodelijke slachtoffers en in Madagaskar staat de teller op 17. Eerder deze week was nog sprake van tweehonderd doden. Freddy is een van de dodelijkste, krachtigste en langstdurende tropische stormen ooit op het Afrikaanse continent. -
Keihard rapport hekelt racistische en seksistische cultuur binnen Londense politie
De politie in Londen (de Met) krijgt er hard van langs in een onafhankelijk rapport dat dinsdag is verschenen. De grootste politiemacht van Groot-Brittannië is racistisch, vrouwonvriendelijk en homofoob en van binnenuit verrot, aldus de snoeiharde conclusies van het rapport. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
-
-
Update/met video
Franse regering overleeft moties van wantrouwen: pensioenhervormingen gaan door
De pensioenhervormingen in Frankrijk gaan door. Twee moties van wantrouwen tegen de regering-Macron zijn weggestemd. -
Radioactieve capsule in Thailand teruggevonden en lijkt gebroken
Na een dagenlange zoektocht is een vermiste capsule met radioactief materiaal gevonden in Thailand. Volgens lokale autoriteiten van de provincie Prachinburi is de capsule waarschijnlijk gebroken. Dat nieuws veroorzaakt onrust en gezondheidszorgen bij de bevolking.