Edward Shames (midden) omhelst zijn oude kameraad Ed McClung (midden-links), met om hen heen Jack Foley (links), Joe Lesniewski (midden-rechts) en Shifty Powers (geheel rechts), tijdens een veteranenontmoeting in Washington in juli 2003. Shames was het laatst overgebleven lid van de zogenoemde Easy Company, waarop het boek en de HBO-miniserie 'Band of Brothers' is gebaseerd.
Volledig scherm
Edward Shames (midden) omhelst zijn oude kameraad Ed McClung (midden-links), met om hen heen Jack Foley (links), Joe Lesniewski (midden-rechts) en Shifty Powers (geheel rechts), tijdens een veteranenontmoeting in Washington in juli 2003. Shames was het laatst overgebleven lid van de zogenoemde Easy Company, waarop het boek en de HBO-miniserie 'Band of Brothers' is gebaseerd. © AP

Amerikaanse oorlogsheld (99) van D-Day overleden

Edward D. Shames, een Amerikaanse oorlogsheld die op D-Day op de stranden van Normandië landde, is vrijdag op 99-jarige leeftijd thuis overleden. Shames was het laatste nog levende lid van het elite-soldaten en -parachutistenregiment van het Amerikaanse leger dat bekendstond als  Easy Company. Daarover verschenen in 1992 een boek en in 2001 een miniserie op HBO onder de titel ‘Band of Brothers’.

  1. Uitbarsting Tonga: aswolk tot maar liefst 55 kilometer hoogte

    Uitbar­sting Tonga: aswolk tot maar liefst 55 kilometer hoogte

    Zelden bereikt een aswolk na een vulkaanuitbarsting zulke hoogtes. De meest krachtige uitbarsting in de tweede helft van de vorige eeuw staat op naam van Mount Pinatubo op de Filipijnen in 1991. Destijds kwam de aswolk tot zo'n 40 kilometer hoogte, al zou dat met de huidige en meer accurate technologie nog wel hoger geweest kunnen zijn. Dat zegt de Brit Simon Proud, onder meer verbonden aan het UK National Centre for Earth Observation - die nu onderzoek doet naar de uitbarsting van de Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vorige week.