Amerikaans politicus die model bij borsten greep stapt op

Senator Al Franken heeft vandaag zijn aftreden aangekondigd nadat hij door acht vrouwen was beschuldigd van seksuele intimidatie. Een van zijn slachtoffers was model Leeann Tweeden. Een foto waarop Franken een slapende Tweeden bij de borsten pakt, deed half november veel stof opwaaien. 

Volledig scherm
Senator Al Franken kondigde vandaag zijn aftreden aan. © REUTERS

Franken is de tweede Amerikaanse politicus binnen een week die opstapt na beschuldigingen van seksuele intimidaties. Zijn positie werd onhoudbaar nadat enkele tientallen collega-senatoren en de leiders van de Democraten en Republikeinen in de Senaat op zijn aftreden hadden aangedrongen.

Franken, senator namens de staat Minnesota, lichtte zijn aftreden vandaag toe in een persconferentie. Daarbij waren ook zijn vrouw Franni Bryson en andere familieleden aanwezig. Sommigen van hen huilden tijdens de speech van elf minuten waarin hij aangaf zijn werkzaamheden in Washington de komende weken te beëindigen. 
,,Ik geef dan wel mijn zetel op, maar ik houd mijn stem." En: ,,Diep in mijn hart weet ik dat ik als senator niks heb gedaan dat de Senaat in diskrediet brengt."

Lees door onder de foto. 

Volledig scherm
Al Franken werd vergezeld door zijn vrouw Franni Bryson. © AP

Borsten grijpen

Franken, ooit begonnen als komiek, had meerdere beschuldigingen aan zijn broek hangen. De opmerkelijkste was die van omroepmedewerkster en model Leeann Tweeden. Zij deelde in november een foto van een lachende senator Franken die haar borsten vastpakte terwijl ze lag te slapen. Ook zou de man Tweeden in 2006 hebben gekust zonder haar toestemming. Franken was toen nog komiek.

Gisteren meldden zich nog twee vrouwen die de senator uit Minnesota beschuldigden van ongewenst gedrag. Het maakte zijn positie in de Senaat definitief onhoudbaar. 

Dinsdag trad ook al de 88-jarige Democraat John Conyers af als lid van het Huis van Afgevaardigden. Hij was het langstzittende Congreslid in Washington en was door voormalige stafleden beschuldigd.