Jerrold Nadler.
Volledig scherm
Jerrold Nadler. © REUTERS

Amerikaans congres eist complete Rusland-rapport commissie Mueller op

De voorzitter van de justitiecommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, de Democraat Jerrold Nadler, heeft zoals aangekondigd formeel inzage geëist in het hele rapport van de speciale onderzoeker Robert Mueller. Het ministerie van Justitie had eerder een minder geredigeerde versie toegezegd aan een selecte groep leden van het Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Volgens Nadler is de gisteren gepresenteerde versie voor veel Congresleden onduidelijk. Stukjes uit het originele rapport zijn onleesbaar gemaakt, omdat die met andere lopende zaken te maken zouden hebben. Het rapport gaat over beweringen dat toenmalig Republikeins presidentskandidaat Trump in 2016 zou hebben samengezworen met Russen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie noemt de eis van de justitiecommissie om inzage te krijgen in het hele rapport ,,prematuur en onnodig’’. In een verklaring laat het ministerie weten samen te werken met het Congres om tegemoet te komen aan het verzoek. Maar het departement voegt daar wel aan toe dat dat in overeenstemming gebeurt met de wet en de rechten van de regering.

Het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, dat 22 maanden in beslag nam, heeft volgens het 448 pagina’s tellende rapport geen aanwijzingen opgeleverd dat president Donald Trump of zijn campagneteam samenwerkten met Rusland tijdens de presidentsverkiezingen in 2016. 

De Democraten willen nu onderzoeken of het rapport andere aanknopingspunten bevat om Trump over aan te vallen. Mueller heeft in zijn rapport geklaagd over pogingen van Trump zich met zijn onderzoek te bemoeien. Het Congres moet kijken of Trump daarbij strafbare feiten pleegde.

Trump: ‘gekke Muellerrapport’

Trump ziet in de conclusie dat er geen Russische samenzwering is geweest een overwinning, maar is ook niet blij met het rapport. Het ,,gekke Muellerrapport’’ is volgens hem ,,gemaakt door achttien Democratische Trumphaters’’ en bevat het talrijke onjuistheden en nonsens. 

Een van de betwiste stellingen is dat Trump in juni 2017 juridisch adviseur Don McGahn zou hebben opgedragen te gaan werken aan het ontslag van Mueller. In het rapport staat dat McGahn dat toen heeft geweigerd. Volgens Trump is het hele onderzoek een gevolg van een op niets gebaseerde, door Democraten georganiseerde heksenjacht gericht tegen hem.

 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

  Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

  In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.