Ambassade van Oekraïne naar Poolse grens: ‘Blijft beschikbaar om Nederlanders te helpen’
Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft besloten dat de Nederlandse ambassade in Oekraïne per direct naar Polen verplaatst. Ambassadeur Jennes de Mol en zijn team zetten hun werkzaamheden voort in Jaroslaw, aan de Poolse kant van de grens met Oekraïne.
Met deze stap sluit het steunpunt in Lviv, omdat het daar steeds onveiliger wordt. Vanuit hun nieuwe locatie ‘blijft het team beschikbaar om Nederlanders te helpen Oekraïne te verlaten’, zo laat het ministerie weten. Als het nodig is en veilig genoeg kan, gaan leden van het team naar de Oekraïense zijde van de grens om bijstand te verlenen.
Vanwege de veiligheidssituatie, waren de werkzaamheden van de ambassade afgelopen zondag al verplaatst van Kiev naar Lviv. Sindsdien hebben volgens Buitenlandse Zaken bijna dertig Nederlanders zich bij het steunpunt in Lviv gemeld. Een deel van hen werd geholpen aan reisdocumenten. ,,Ook bood het steunpunt advies over doorreis naar Polen, eten, drinken, rust en een luisterend oor’', aldus het ministerie.
Luister hier de politieke podcast Politiek Dichtbij
Reisadvies rood
Het reisadvies voor Oekraïne is sinds 12 februari rood. Vanaf dat moment riep het ministerie Nederlanders op Oekraïne te verlaten. De tekst van het reisadvies is vanochtend aangepast aan de laatste ontwikkelingen. Nederlanders wordt nog altijd aangeraden om het land te verlaten als dat veilig kan en anders een veilige plek te zoeken. Van evacuatie door de Nederlandse overheid is géén sprake.
Nederlanders die hulp nodig hebben, kunnen 24 uur per dag, 7 dagen per week contact opnemen met het ministerie via +31247247247.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Erdogan roept op tot eenheid, maar haalt wel uit naar rivaal Kilicdaroglu
-
Britse pers in oorlog met conservatieve partij: met uitdagen van ‘tabloids’ graven Tories eigen graf
De Britse Conservatieve Partij speelt met vuur door een grote ruzie te ontketenen met de boulevardpers. De partij vraagt 160 euro aan journalisten voor toegang tot haar jaarlijkse congres. Een mediacoalitie, onder wie de tabloids, dreigt het evenement te boycotten. -
PREMIUManalyse
Turkije is meer verdeeld dan ooit, maar blijvende alleenheerser Erdogan gaat geen verbinding brengen
Recep Tayyip Erdogan blijft aan de macht in Turkije. Ondanks een gierende inflatie, verwoestende aardbevingen, beperkte vrijheden én een verenigde oppositie kreeg de man, die het al twintig jaar voor het zeggen heeft, opnieuw het vertrouwen van de meeste kiezers. Maar een verbindende rol moeten we niet van hem verwachten. -
Kosovo: ‘Situatie is gespannen, Servië moet stoppen met destabiliseren van ons land’
Servië moet stoppen met het uitdagen en destabiliseren van Kosovo. Dat zegt de president van het land, die donderdag aanwezig is op de grote Europese top in Moldavië. Zijn Servische collega Vucic vindt echter dat Kosovo de eerste stap naar rust moet zetten. De twee landen liggen deze week weer flink overhoop, waardoor enkele dagen geleden tientallen Navo-militairen gewond raakten bij rellen. -
Vijf Griekse douanebeambten gearresteerd wegens hulp aan mensensmokkelaars
De Griekse autoriteiten hebben maandag vijf beambten van een speciale grenswacht gearresteerd op verdenking van het samenwerken met mensensmokkelaars. De agenten zouden hebben geholpen om migranten het land binnen te brengen vanuit buurland Turkije.
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
-
-
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?