Volledig scherm
© ShutterStock/Auschwitz Memorial

Amazon onder vuur om verkoop Auschwitz-kerstdecoratie

‘Verontrustend en respectloos’: zo noemt het Auschwitzmuseum in Polen kerstdecoraties met foto’s van het vernietigingskamp die op Amazon te koop zijn aangeboden. Nadat het museum daarop gisteren kritiek gaf op sociale media, volgde een storm van protest.

‘Het verkopen van ‘kerstversiering’ met foto’s van Auschwitz is niet echt gepast’, schreef het officiële account van het museum bij enkele screenshots van de gewraakte producten. ‘Auschwitz op een flessenopener is verontrustend en respectloos. We vragen aan Amazon om de items van deze aanbieders te verwijderen.’ De producten werden, zo lijkt het, door een derde partij verkocht via Amazon en niet door het bedrijf zelf.

Afschuw

Er volgde een golf van verontwaardiging en duizenden mensen uitten hun afschuw. ‘Wat is er toch mis met mensen?’ klonk het onder meer in de reacties. ‘Wie zou zoiets willen kopen of zelfs maar willen máken?’

Gisteravond laat volgde een bericht van het Auschwitzmuseum met de mededeling dat de gewraakte items van de site van Amazon gehaald leken te zijn. Er bleek echter nog meer materiaal online te staan over het kamp waar tijdens de Tweede Wereldoorlog naar schatting 1,3 miljoen mensen om het leven werden gebracht. ‘Jammer genoeg is het nog niet voorbij’, aldus het museum. ‘De ‘Massacre Auschwitz(!) Birkenau Jewish Death’-muismat is nog zo een verontrustend online product.’

Het museum vond ook nog andere kerstversieringen, onder meer met een foto van een trein waarmee joden naar de concentratie- en vernietigingskampen werden gevoerd. Ook dat materiaal zou inmiddels verwijderd zijn na massaal protest op sociale media, meldde het museum vanmorgen op Twitter. Amazon heeft wel tegenover het museum gereageerd, maar niet in de media.