Albanië getroffen door zwaarste aardbeving sinds tientallen jaren

Ruim 100 gewondenVeel Albanezen in de hoofdstad Tirana en de havenstad Durres durven hun huis niet meer in na de aardbeving van gisteren met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter. Honderden huizen zijn beschadigd en onveilig.

Volledig scherm
© Reuters

Volgens de autoriteiten zijn 105 mensen zijn gewond geraakt door de reeks aardbevingen in Albanië. Het kleine Balkanland (circa drie miljoen inwoners) werd opgeschrikt door de zwaarste beving in tientallen jaren, met veel schade en paniek tot gevolg. De meeste slachtoffers raakten alleen lichtgewond, 21 mensen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis, zo meldt het Albanese ministerie van Gezondheid.

Tot nu toe zijn 600 beschadigde huizen geregistreerd. Elektriciteits- en waterbedrijven zouden niet of slechts gedeeltelijk functioneren. Inspecties zijn aan de gang op veel plaatsen in het land. Volgens minister van Defensie Olta Xhacka zijn de olievelden in het land niet beschadigd waardoor een milieuramp is uitgebleven. 

Schrikken

Albanië is gewend aan kleine, bijna wekelijkse aardschokjes maar nu was het schrikken. De hevigste aardbeving van zaterdagmiddag had volgens de autoriteiten een kracht van 5,8. Het ging volgens het ministerie van Defensie om de ‘zwaarste beving in 20 of 30 jaar’. Geschrokken inwoners renden massaal de straat op, onder meer in de hoofdstad Tirana. Drie grote naschokken, waarvan de laatste midden in de nacht, hadden een kracht van 5,1, 4,7 en 4,8. De aardbevingen waren tot in buurlanden Montenegro en Noord-Macedonië te voelen. 

De Albanese premier Edi Rama gaat vanwege de aardbevingen niet naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Hij keerde uit Frankfurt terug naar Albanië, aldus het Albanese nieuwsagentschap ATA.

Op straat was er de nodige paniek.
Volledig scherm
Op straat was er de nodige paniek. © AFP
Volledig scherm
© AFP
Een beschadigd gebouw in Tirana.
Volledig scherm
Een beschadigd gebouw in Tirana. © AFP