Boeing 737-MAX van maatschappij Southwest staan aan de grond.
Volledig scherm
Boeing 737-MAX van maatschappij Southwest staan aan de grond. © AFP

Afval gevonden in brandstoftanks nieuwe Boeings 737 Max

In de brandstoftanks van al afgebouwde toestellen van het geplaagde Boeing-toestel 737 Max is afvalmateriaal gevonden. Dit is een nieuwe tegenslag voor de vliegtuigbouwer.

Het gaat onder meer om stukjes metaal, gereedschap en lappen stof, die de bouwers waarschijnlijk hebben achtergelaten in ‘meerdere’ van de 400 toestellen, die werden gebouwd in de Amerikaanse plaats Renton. De vliegtuigbouwer heeft het probleem bevestigd.

Boeing heeft tegen het personeel gezegd dat de slordigheden ‘absoluut onaanvaardbaar’ zijn. Ook heeft het bedrijf maatregelen aangekondigd om dit probleem aan te pakken. Boeing verwacht niet dat het tot verdere vertraging zal leiden.

Honderden vliegtuigen staan klaar voor levering aan klanten, maar alle 737's van het type Max worden sinds vorig jaar maart aan de grond gehouden om veiligheidsredenen. Twee van die toestellen van Boeing stortten binnen een halfjaar neer vanwege technische problemen. Daarbij vielen 346 doden. Door een softwarefout werd de neus van het toestel naar beneden geduwd. 

Sinds de toestellen door de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA aan de grond werden gehouden, bouwde Boeing zo'n 400 extra toestellen. De productie werd in januari tijdelijk stilgelegd.

Goedkeuring

De vliegtuigbouwer moet goedkeuring krijgen van de FAA voordat de 737 MAX weer in gebruik mag worden genomen. Ook moet de aangepaste software voor die toestellen goedgekeurd worden. 

Geen enkele Amerikaanse luchtvaartmaatschappij met Max-toestellen in de vloot lijkt erop te vertrouwen dat dit voor de zomer gebeurt. Southwest heeft tot 10 augustus geen plannen met de toestellen, aldus het zomerschema van de maatschappij. Voor American Airlines geldt hetzelfde, maar dan tot 17 augustus. United Airlines rekent voor 4 september nergens op.

Dennis Muilenberg, oud-topman van Boeing, stapte eind vorig jaar op in de nasleep van de technische problemen met de 737 MAX. Bekijk hieronder een video hierover.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.