Swoop Airlines.
Volledig scherm
Swoop Airlines. © Swoop Airlines

Afscheidsberichtjes van passagiers nadat vliegtuig enkele ganzen raakt: 'Er is vuur, er is vuur!'

Tientallen passagiers van de Canadese luchtvaartmaatschappij Swoop dachten dat hun laatste uurtje geslagen had nadat een van de motoren van het vliegtuig waar zij inzaten, in brand dreigde te vliegen. Dat gebeurde nadat het toestel onderweg naar Canada enkele ganzen raakte.

Passagiers grepen snel hun telefoon en begonnen al afscheidsberichtjes naar familie en vrienden te sturen. Ze vertelden dat ze onmiddellijk na het opstijgen een luide plof hoorden, gevolgd door vlammen uit een motor. ,,Ik begon mijn moeder te sms’en met de mededeling dat er iets mis is met het vliegtuig. Ik hou van je, stuurde ik”, zo vertelde Fadhl Abu-Ghanem, een van de passagiers, naderhand tegen Canadese media.

Volgens hem begon iedereen aan boord te schreeuwen zodra de vlammen werden opgemerkt. Dat was vlak voordat de piloot met de mededeling kwam dat het vliegtuig enkele ganzen had geraakt en een noodlanding moest maken. ,,Voor ik het wist zag ik vlammen uit de motor komen. Ik voelde een enorme hitte. Ik zocht naar een stewardess maar kon er geen vinden, dus ik begon maar te schreeuwen. ‘Er is vuur, er is vuur!’. Het was erg overweldigend, je verwacht het niet.”

Rook in cabine

Bruce Mason, een andere passagier, reageerde eveneens geschrokken en prees de kapitein en de bemanning om hun rustige reactie. ,,Ik heb eerder in een vliegtuig gezeten waar vlak na het opstijgen brand uitbrak. Dat was behoorlijk bescheiden in vergelijking met dit”, zei hij. ,,Er is rook, er is vuur en je denkt: ‘was dit het?’”

Donna-Lee Rayner, die ook op de vlucht was, meldde op Facebook dat er rook in de cabine was en dat ze een brandgeur rook. ‘Ik was alvast begonnen aan mijn afscheidsberichten, voor het geval ze mijn telefoon konden herstellen na de crash’, schrijft ze op Facebook.

Dankwoord

Luchthaven Abbotsford International Airport bevestigde de berichten en meldde even later dat de noodlanding van het vliegtuig probleemloos was verlopen. Swoop, een budget-luchtvaartmaatschappij in Canada, bedankte in een tweet de piloot en bemanning voor ‘het waarborgen van de veiligheid van onze reizigers’.

Zit je nog wel veilig in een vliegtuig? Bekijk hieronder een college van de Universiteit van Nederland hierover.

 1. Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd
  PREMIUM

  Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd

  Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld en in deze tijden van het coronavirus zelfs een van de belangrijkste gezondheidsadviezen: Was je handen! Maar vroeger was dat niet zo normaal, het is zowaar een uitgevonden gebruik. De Hongaars-Oostenrijkse arts Ignaz Semmelweis, die er in 1847 als eerste de gezondheidsvoordelen van inzag, werd om zijn advies decennialang uitgelachen door collega-dokters.
 2. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
  PREMIUM

  ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

  De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.