Afgezette Myanmarese leider Suu Kyi krijgt dinsdag eerste vonnis te horen
De Myanmarese ex-regeringsleider Aung San Suu Kyi krijgt dinsdag waarschijnlijk het vonnis te horen in de eerste van vele rechtszaken die tegen haar worden gevoerd. In dit geval gaat het om opruiing tegen het leger, een vergrijp waarvoor ze een gevangenisstraf van drie jaar riskeert.
De Nobelprijswinnaar zit vast sinds het leger in februari een staatsgreep pleegde. De militairen grepen naar eigen zeggen de macht omdat de verkiezingen vorig jaar niet eerlijk zouden zijn verlopen. De junta heeft haar bijna twee weken geleden aangeklaagd voor verkiezingsfraude. Internationale waarnemers hadden bij de stembusgang echter geen misstanden geconstateerd.
Suu Kyi werd al eerder vervolgd voor een reeks van andere vergrijpen, waaronder het overtreden van de coronaregels, corruptie en het illegaal importeren van walkietalkies. Bij veroordelingen moet de afgezette regeringsleider (76) tientallen jaren de gevangenis in.
De rechtszaak speelde zich volledig achter gesloten deuren af voor een speciaal tribunaal. Er mochten geen media bij de zittingen aanwezig zijn en de advocaten van Suu Kyi mochten niet met journalisten of buitenlandse diplomaten praten.
Verkiezingen
Suu Kyi trad in 2016 aan als regeringsleider bij de eerste democratische verkiezingen in decennia. Haar partij Nationale Liga voor Democratie (NLD) wist bij de verkiezingen van 2020 nog meer zetels te bemachtigen, waardoor de macht van het leger opnieuw kromp. Het leger beschuldigde Suu Kyi en de NLD van verkiezingsfraude.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Turkse jongeren snakken naar vrijer Turkije: ‘Als Erdogan wint, kan ik hier niet langer blijven’
-
Britse pers in oorlog met conservatieve partij: met uitdagen van ‘tabloids’ graven Tories eigen graf
De Britse Conservatieve Partij speelt met vuur door een grote ruzie te ontketenen met de boulevardpers. De partij vraagt 160 euro aan journalisten voor toegang tot haar jaarlijkse congres. Een mediacoalitie, onder wie de tabloids, dreigt het evenement te boycotten. -
Vijf Griekse douanebeambten gearresteerd wegens hulp aan mensensmokkelaars
De Griekse autoriteiten hebben maandag vijf beambten van een speciale grenswacht gearresteerd op verdenking van het samenwerken met mensensmokkelaars. De agenten zouden hebben geholpen om migranten het land binnen te brengen vanuit buurland Turkije. -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
PREMIUM
Met de nachttrein naar Berlijn: ‘Je opent je ogen en bent in een andere wereld, dat heeft iets magisch’
Vanaf deze week rijdt de nachttrein naar Berlijn weer. Dit past naadloos in het politieke streven om op korte afstanden het vliegtuig te mijden, maar het is de vraag hoe serieus Nederland en Europa de nachttrein écht nemen. ,,Dat deze trein hier rijdt, is eerder ondanks dan dankzij de overheid.”
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
-
-
Organisatie VN-klimaatconferentie 2025 in Braziliaans Amazonegebied, aldus president Lula da Silva
De president van Brazilië heeft vrijdag aangekondigd dat de Verenigde Naties zijn land hebben uitgekozen om de VN-conferentie over klimaatverandering in 2025 te organiseren. De VN hebben die beslissing overigens nog niet publiekelijk bevestigd. -
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu?