Aanslag Halle 35 minuten lang live uitgezonden: ‘Alle wapens weigerden’

videoDe aanslag op een synagoge in het Duitse Halle werd 35 minuten lang live uitgezonden op videosite Twitch, waar de stream op dat moment door vijf personen werd bekeken. Na afloop werden de beelden door 2200 personen gezien, voordat het streamingplatform ze na een half uur op het spoor kwam en verwijderde. 

De vermoedelijke schutter, volgens Duitse media de 27-jarige Stephan Balliet, opende zijn account twee maanden geleden en had tot nu nog maar één keer geprobeerd om een video te livestreamen, aldus Twitch, dat in een serie berichten op Twitter zegt het voorval te onderzoeken.

Bij de schietpartij in de Oost-Duitse stad, zo'n 170 ten zuidwesten van Berlijn, vielen op de belangrijke Joodse feestdag Jom Kipoer twee doden. Gekleed in een militair jasje, met een helm voorzien van camera op zijn hoofd, wilde Balliet niet alleen een bloedbad aanrichten, maar ook zijn daad wereldkundig maken.

In het gebouw waren zo'n 80 gelovigen verzameld. De gesloten dubbele deuren voorkwamen dat Balliet binnendrong en weerstonden de schoten uit zijn jachtgeweer, waardoor slachtoffers in de synagoge werden voorkomen. ,,God wilde dat we vandaag leven”, zegt Rebecca Blady, een van de aanwezigen op sociale media. 

‘Döner, pakken we’

De aanvaller doodde vervolgens een voorbijgangster die hem aansprak en stapte in zijn auto. Onderweg ziet hij een dönerrestaurant en stopt. ‘Döner, pakken we’, is het commentaar. De man wierp een explosief en ging het restaurant binnen. De gasten stoven uiteen en zochten dekking. Sommigen huilend.

,,Hou je kop’’, schreeuwde de aanvaller tegen de gasten. En opende het vuur. Een schilder wordt daarbij geraakt. Op de videobeelden lijkt het vervolgens alsof het wapen van de schutter weigert, wat meer doden voorkomt. Na de schoten verliet de man de zaak en reed weg.

Na enkele meters gereden te hebben, stapte Balliet weer uit. Hij zag klaarblijkelijk dat het slachtoffer nog leefde en schoot nogmaals op de schilder. De politie was inmiddels ter plaatse. Een buurtbewoner vertelt tegen Bild hoe de man, ‘rustig als een soldaat’, vervolgens het vuur opende.

Wapens weigerden

Na de schoten sloeg hij gewond op de vlucht. ,,Alle wapens hebben geweigerd’’, jammert hij hoorbaar. Na een achtervolging, waarbij hij van auto probeerde te wisselen en daarbij een elektricien levensgevaarlijk verwondde, wist de politie hem te arresteren. Vooralsnog duidt alles erop dat de man alleen heeft gehandeld.

Voor de aanval publiceerde de schutter een antisemitisch manifest, waarin hij aankondigde ‘zoveel mogelijk anti-blanken’ te willen doden. Bij voorkeur Joden, zo melden Duitse media vandaag. ‘Zij zijn de schuld van alles.’ In het schrijfsel wordt ook expliciet de synagoge van Halle genoemd als doelwit.

In de nasleep van de antisemitische aanslag, die 75 jaar na de holocaust de angst voor neo-nazistische terreur doet herleven, roept de Joodse gemeenschap in Duitsland om betere bescherming. ,,We hebben daden nodig, niet alleen woorden’’, zegt de president van het Joodse Wereldcongres, Ronald Lauder in een verklaring.

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier zei vandaag dat Duitsers samen moeten strijden tegen extremistisch geweld en het Joodse leven beschermen. Steinmeier deed dat na een bezoek aan de synagoge in Halle. ,,Vandaag is een dag van schaamte en schande”, sprak het staatshoofd. ,,Ik ben er erg zeker van dat de meerderheid van de Duitse samenleving wil dat het Joodse leven onderdeel is van ons land.”

Een man zet een kaarsje neer in Halle.
Volledig scherm
Een man zet een kaarsje neer in Halle. © Swen Pförtner/dpa