Volledig scherm
Bezorgde Nederlanders houden een lichtjesmars door Amsterdam om hun angst en zorgen uit te spreken over klimaatverandering. © Joris Van Gennip

3 op 10 Nederlanders twijfelt aan klimaatverandering (of gelooft er niks van)

Terwijl het kabinet volop bezig is om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen om zo klimaatverandering tegen te gaan, twijfelt nog zo'n een op de vijf Nederlanders of er überhaupt wel sprake is van een veranderend klimaat. Zeven procent van de mensen in ons land denkt zelfs dat er helemaal geen sprake is van klimaatverandering. 

Een ruime meerderheid (72 procent) van de Nederlanders denkt wel dat er sprake is van klimaatverandering. 67 procent denkt dat de mens hiervoor (deels) verantwoordelijk is. Dat concludeert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in een gisteren verschenen rapport getiteld ‘Publieksmonitor Klimaat en Energie 2019'. Voor het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction, zijn 2478 volwassenen steekproefsgewijs geselecteerd en gevraagd naar klimaatverandering. 

Zes op de tien Nederlanders maken zich zorgen over de verschillende gevolgen van klimaatverandering. Over de huidige toestand van het klimaat, maar ook vooral over de wereld die wij achterlaten aan toekomstige generaties.

Vooral grote bedrijven (71 procent) en de rijksoverheid (65 procent) zijn verantwoordelijk voor de klimaattransitie, menen burgers. Maar ook particulieren kunnen hun steentje bijdragen. 61 procent gelooft dat zij zelf een bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere samenleving. 

 1. Nederlandse cruisegangers stiekem naar huis gevlogen, Marathon van Tokio weert recreanten
  liveblog corona

  Nederland­se cruisegan­gers stiekem naar huis gevlogen, Marathon van Tokio weert recreanten

  Het dodental als gevolg van de virusuitbraak in China bedraagt inmiddels bijna 1700. Het totale aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 67.000. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 geopend waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook vandaag houden we je op de hoogte via een live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.
 2. Stuntdubbel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgeschoten tijdens schietpartij met ex

  Stuntdub­bel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgescho­ten tijdens schietpar­tij met ex

  Er heeft afgelopen woensdag een opmerkelijke schietpartij plaatsgevonden voor een miljoenenvilla in het Amerikaanse Yellow Springs. Cheryl Sanders (59), een bekende stuntvrouw uit Hollywood, werd er doodgeschoten door haar ex-man Lindsey Duncan. Die laatste zegt nu dat hij door zijn ex-vrouw en haar huidige man werd opgewacht bij zijn huis. Ze waren gewapend en richtten een wapen op hem en zijn vrouw. Hij kon niet anders dan zelf als eerste schieten.