120.000 mensen in Louisiana zonder stroom door tropische storm Barry

VIDEO & UpdateOrkaan Barry is aan land gekomen in de staat Louisiana in het zuiden van de Verenigde Staten. De orkaan van de eerste categorie zwakte vrijwel meteen wat af en staat nu weer te boek als tropische storm. Wel waarschuwen de autoriteiten nog steeds voor veel regen en wind.

Bij vele tienduizenden huishoudens  is inmiddels de stroom uitgevallen. Energiebedrijven melden volgens CNN dat bijna 120.000 klanten zonder elektriciteit zitten.

Veel inwoners van de stad New Orleans sloegen uit voorzorg aan het hamsteren. Zij haalden bij supermarkten massaal flessen water, snacks en andere levensmiddelen. Ook werden op sommige plaatsen zandzakken neergelegd en parkeerden mensen hun auto’s op hoger gelegen grond.De storm kwam aan land in het plaatsje Intracoastal City, iets ten zuiden van de 110.000 inwoners tellende stad Lafayette, maakte het nationale orkanencentrum (NHC) bekend. De wind bereikt er snelheden tot 120 kilometer per uur.

Barry wordt vooral gevreesd vanwege de enorme hoeveelheden regen die nu al vallen, en het ergste moet nog komen. Het grootste deel van de storm bevindt zich nog niet boven land, maar een groot deel van de kustlijn staat al onder water. Mensen proberen met zandzakken het water tegen te houden. In de gebieden die waarschijnlijk het zwaarst getroffen gaan worden kan 50 tot ruim 60 centimeter water vallen. In Nederland valt gemiddeld in een héél jaar grofweg tussen 80 en 90 centimeter.

Stormvloed

Barry , die in de loop van vandaag  aanvankelijk uitgroeide tot een orkaan van de eerste categorie, zorgt voor een stormvloed waardoor de laaggelegen kustgebieden van Louisiana onder zullen lopen. Steden als New Orleans, Baton Rouge en Lafayette worden bedreigd door overstromingen.

New Orleans haalt voorlopig opgelucht adem. De stormvloed is daar minder hoog dan eerst werd verwacht. Het water in de rivier Mississippi staat bijna een meter lager dan berekend. De verwachting is dat het niet over de rivierdijken heen zal komen.

Quote

Mocht Barry nog iets forser uitpakken dan de laatste verwachtin­gen dan kan dat desastreus worden voor de New Orleans

Weerplaza

De stormvloed zorgt er bovendien voor dat het water aan de kustlijn veel hoger staat waardoor het dieper het land binnen kan dringen. Aan de oostzijde van Barry kan de zee 1.5 tot bijna 2 meter hoger komen te staan dan normaal. Het zeewater blokt zo ook het water dat door de Mississippi rivier wordt afgevoerd. Dit zal weer tot een stijging leiden van het rivierwater en mogelijk tot extra overstromingen. Het is een scenario waar ernstig rekening mee wordt gehouden.

Waterkeringen

,,Al het water dat op het land valt of al aanwezig is kan niet worden afgevoerd door de stormvloed die haaks op het afvoerwater staat. Men vreest dan ook voor grote overstromingen”, legt Weerplaza uit. ,,Berekeningen laten nu zien dat het water vrijwel net zo hoog kan komen als de de laatste punten in de dammen en waterkeringen die New Orleans moeten beschermen tegen het water uit de Mississippi. Mocht Barry nog iets forser uitpakken dan de laatste verwachtingen dan kan dat desastreus worden voor de stad.”

Verschillende grote evenementen, zoals een concert van The Rolling Stones, zijn afgelast. Mensen wordt gevraagd binnen te blijven. Supermarkten zijn dicht. De afgelopen dagen is massaal water en voedsel ingeslagen omdat men de impact van orkaan Barry nog niet goed in kon schatten. De burgemeester van New Orleans heeft uit voorzorg een avondklok ingesteld vanaf 20 uur vrijdag.

Inmiddels zitten tienduizenden huishoudens zonder stroom. Het is niet duidelijk of deze is uitgevallen of bewust is uitgeschakeld wegens brandveiligheid. De gespecialiseerde website PowerOutage.US komt met een hogere schatting. De stroom zou zijn uitgevallen bij 56.000 particulieren en bedrijven in de Amerikaanse kuststaat.

De autoriteiten van Louisiana hebben gisteren meer dan 300 bussen ingezet om de bevolking te vervoeren, meldde gouverneur John Bel Edwards. Daarnaast is ook een ‘megaschuilplaats’ geopend in Alexandria.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
De laatste verwachting van Barry. Waarschijnlijk bereikt Barry niet meer de orkaanstatus © Weather Channel USA
Volledig scherm
Inwoners rennen door de regen in de eerste tekenen van de storm. © EPA
Volledig scherm
Hoge golven op Lakeshore Drive in New Orleans. © AP
Volledig scherm
Terrence Williams, een inwoner van New Orleans en zijn zoontje Kang (3) doen boodschappen voorafgaand aan orkaan Barry. © AP
Volledig scherm
Inwoners maken zandzakken om hun huizen te beschermen tegen het water. © AP
Volledig scherm
Ramen worden afgedicht om schade te voorkomen. © EPA
  1. Jonge vrouw verdacht van zedenmisdrijf omdat ze beha uittrok toen stiefkinderen toekeken

    Jonge vrouw verdacht van zedenmis­drijf omdat ze beha uittrok toen stiefkinde­ren toekeken

    Een jonge vrouw uit de overwegend conservatieve Amerikaanse staat Utah riskeert een jarenlange vermelding in het register van zedendelinquenten en zelfs een gevangenisstraf omdat ze thuis haar beha uittrok terwijl haar minderjarige stiefkinderen toekeken. De kinderen - 9, 10 en 13 jaar - zouden geschokt hebben gereageerd en het ogenschijnlijk onschuldige incident via familieleden bij de plaatselijke autoriteiten hebben gemeld.