Breda Pix4Profs/René Schotanus. Sepp, Sem en Isabella krijgen eindelijk weer zwemles in Sonsbeeck.
Volledig scherm
Breda Pix4Profs/René Schotanus. Sepp, Sem en Isabella krijgen eindelijk weer zwemles in Sonsbeeck. © Pix4Profs/René Schotanus

Zwembad Sonsbeeck in Breda weer bezwembaar

BREDA - Er mag weer gezwommen worden in het Bredase zwembad Sonsbeeck. Al is voorlopig het recreatiebad nog dicht en zullen ook de meest kwetsbare doelgroepen (bejaarden, gehandicapten) nog even geduld moeten hebben. Maar voor de aquajoggers, de baantjeszwemmers en de zwemlesleerlingen kunnen eindelijk weer het water in. Mét de nodige aanpassingen uiteraard.

Zwemmers komen naar Sonsbeeck met de zwemkleding al aan. Bij de ingang staat desinfecterende handgel en er is een strikte looproute uitgedacht waardoor de anderhalve meter afstand gewaarborgd is. ,,Voor de opening ben ik best nerveus geweest", laat teamleider zwemzaken Luke van Dorp weten. ,,De grootste uitdaging was een route te vinden waarbij bezoekers elkaar niet kruisen." Nu, na de eerste paar dagen dat het bad open is geweest, blikt Van Dorp tevreden terug. ,,Alles klopte."

Na het zwemmen even iets lekkers kan en mag, maar omdat de horeca pas per 1 juni open mag, is er een soort walk-by ingericht waar je zelf je drinken, chips of mars pakt en die bij de kassa met pin afrekent. Het rood-witte lint dat de looprichting markeert, is opgeleukt met vrolijke vlaggetjes. Overigens dienen de bezoekers tot 1 juni losse kaartjes te kopen. De abonnementen worden nog aangepast en krijgen een verlengde einddatum.

Alle zwembadmedewerkers zijn bijzonder alert op de richtlijnen en zijn continu in de weer met desinfecterende doekjes. Geen van hen is deze dag echter zo coronaproof als medewerkster Maaike. Zij had zich vanochtend de moeite kunnen besparen zich op te maken. Bij binnenkomst kreeg ze te horen dat ze de heropening een extra feestelijk tintje mag geven door in het pak te kruipen van Zed, de zwembadmascotte. ,,Best warm", verzucht ze.

Op zaterdag is komen in totaal zo'n 60 kinderen naar de zwemles. Papa's en mama's mogen mee naar binnen, helpen bij het uitkleden en gaan dan even iets voor zichzelf doen. Blijven kijken vanaf het balkon, dat kan even niet. ,,Dat is wel een beetje gek", zegt Sam (6). Tegelijkertijd geeft hij aan blij te zijn dat hij weer kan oefenen met zwemmen. Isabella (5) wordt na de zwemles opgehaald door mama Riekje Meijering. ,,Het was voor eventjes wel lekker rustig, zo zonder wekelijkse verplichtingen maar Ik vind het met de zomer in aantocht toch wel een fijn idee dat ze haar zwemdiploma nog kan gaan halen", vertelt ze.

In samenwerking met indebuurt Breda