Volledig scherm
Lana del Rey

Zundertse jongeren prominent in clip van wereldartieste Lana del Rey

LOS ANGELES/ZUNDERT - Ze heten Noortje, Erwin, Liza, Bart, Mireille, Jeroen, Niek, Diede, Daan en Stef. Ze komen uit Zundert. En ze zijn beroemd. Dik vier miljoen mensen uit heel de wereld zagen hen.

Zonder trouwens te weten wie zij zijn. Het zit als volgt. In 2009 traden de jongeren op in een film van de Rotterdammer Tim van den Hoff en de Rijsbergse Anne Geene. Zij waren op hun beurt weer benaderd door Peter Dictus van het Zunderts toneel.Dictus: "Voor de theaterproductie Lucia's Liefde zocht ik nostalgische beelden uit de jaren zeventig. Ik vroeg erom aan Anne Geene. Zij en Tim van den Hoff hebben toen een filmpje gemaakt met een authentieke super 8-camera." Zo eentje uit de jaren zeventig. Met van die fletse kleuren en soms verspringend beeld.En toen gebeurde er iets raars. Tim van den Hoff: "Deze zomer wees een vriendin me via facebook op een opkomend sterretje: een Amerikaanse zangeres, ene Lana del Rey. Zij had een liedje, Video Games, en een clip op Youtube." En wat bleek? "Meer dan een halve minuut filmmateriaal uit die clip kwam recht uit onze film. "Grootsteedse beelden uit Los Angeles wisselden af met nostalgische plaatjes van Zundertse jongeren. Hangend aan een zwembad in Rijsbergen, racend op een oude brommer. Herkenbaar, geestig, maar ook wel een beetje wrang.Want toen Van den Hoff hoorde hoe Lana del Rey via Youtube hun materiaal had gevonden en had gebruikt voor haar knip-en-plakclip, was de zangeres in kwestie nog nauwelijks bekend.Van den Hoff belde haar management, kreeg contact met belanghebbenden in New York, Los Angeles en Londen en hoorde hoe de zangeres geen rooie rotcent had. "Video Games was haar debuut. Geen idee of het zou aanslaan." En dus gaf Van den Hoff toestemming om -met bronvermelding- het Zundertse materiaal te gebruiken. Gratis. In de hoop dat andere, meer succesvolle, artiesten het zouden zien. "Misschien zou het in de toekomst leiden tot opdrachten voor clips van anderen." Maar? Van den Hoff lacht: "Het is een wereldhit geworden. Lana del Rey timmert enorm aan de weg. " En hij en Geene? "Ja", haalt de filmer de schouders op. Ach, hij vindt het wel leuk dat er internationaal naar hun film wordt gekeken. Net als Dictus, Geene en de Zundertse jongeren. Donderdag treedt Lana del Rey op in Paradiso. "We hebben vrijkaarten", zegt Van den Hoff. Na afloop hoopt hij Lana nog even aan te kunnen schieten. Om haar te polsen. Wie weet zit er in de toekomst een hele clip in. Komende vrijdag treedt Lana del Rey op in het programma 'De Wereld Draait Door'.

De orginele clipKijk voor meer nieuwtjes uit Zundert ook eens op: www.dichtbijzundert.nl. Deze website biedt u de gelegenheid uw eigen nieuws, foto’s en video’s te plaatsen.

Volledig scherm
Fragment uit de videoclip van Lana del Ray

In samenwerking met indebuurt Breda