Volledig scherm
© ANP XTRA

Zundertse jeugd drinkt meer dan jongeren in andere gemeenten

ZUNDERT - Jongeren in de gemeente Zundert drinken meer alcohol dan leeftijdsgenoten in omliggende gemeenten. Dat staat in een rapport van de Rekenkamercommissie Zundert.

De laatste maanden deed de Rekenkamercommissie onderzoek naar het gebruik van alcohol en drugs onder Zundertse jongeren. Dit om te kijken of het gemeentelijk beleid om het tegen te gaan goed is en om vast te stellen wat er kan worden verbeterd.

Doorpakken of doorzakken

Om een helder beeld te krijgen werden onder meer jongeren, ouders en professionals geïnterviewd. Het leidde tot het rapport ‘Doorzakken of doorpakken’, dat woensdagavond aan de lokale politici wordt gepresenteerd.

Hoewel concrete cijfers ontbreken, stelt de commissie, aan de hand van de interviews en een onderzoek van de GGD uit 2016, dat de Zundertse jeugd meer drinkt dan jongeren in andere gemeenten.

Ouders 

Dat heeft deels te maken met de cultuur in Zundert, meent de commissie. Jongeren drinken vaak als ze 14, 15 jaar zijn al hun eerste glas alcohol zonder dat hun ouders zich er zorgen over maken. Sterker: na de vraaggesprekken is een beeld ontstaan dat ouders er niet zo’n probleem in zien. Ze geven aan zelf ook op jonge leeftijd hun eerste biertje te hebben genuttigd, en hebben er vaak weinig moeite mee drank in huis te halen voor hun minderjarige kinderen.

Hoewel er bij grotere evenementen als het corso en de aarbeienfeesten preventieve maatregelen worden getroffen en er periodiek controles zijn in horecagelegenheden, blijken minderjarigen in Zundert makkelijk aan alcohol te kunnen komen. Er zijn cafés die hen bier verkopen en zo niet, dan zijn meerderjarigen vaak bereid een drankje te halen voor de jongeren. Daarnaast ligt het Vlaamse Hoogstraten vlakbij waar vanaf zestien jaar legitiem drank wordt geschonken.

Strenge aanpak

In de gemeente Zundert is wel beleid om het gebruik tegen te gaan, stelt de Rekenkamercommissie. Sterker: in nieuw jeugdbeleid is het tot speerpunt benoemd. Maar harde aanpak ontbreekt in de praktijk.

De commissie pleit ervoor dat de gemeente de regie steviger pakt. Er moet integraal beleid komen, harder worden opgetreden tegen het verstrekken van drank aan minderjarigen. En de jeugd, maar vooral ook hun ouders, moeten beter worden voorgelicht over de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik op jonge leeftijd.

In samenwerking met indebuurt Breda