Zundertse dorpspomp geeft weer water

ZUNDERT - Hij stond er jarenlang werkloos bij: de dorpspomp op de Markt in Zundert. Tot voor kort. Bij de reconstructie van de Markt is de pomp in ere hersteld. Er komt weer water uit.

De pomp is oud. Hoe oud precies, weet een woordvoerster van de gemeente Zundert niet één, twee, drie. Feit is wel dat het watertappunt sinds jaar en dag op de gemeentelijke monumentenlijst prijkt.

Volledig scherm
Jochem uit Zundert probeert de nieuwe pomp op de Markt in Zundert uit © Edine Wijnands

Alleen: er kwam niks uit. Wie poogde om met een zwaai aan het hengsel water uit de tuit te persen, kwam van de koude kermis thuis. Hij deed het niet.

Oude wens 

Jammer, vonden ze op het Zundertse gemeentehuis. ,,Het is een oude wens om een werkende pomp in het dorp te hebben”, aldus de woordvoerster. En dus, toen er plannen werden gemaakt voor een opknapbeurt van Molenstraat en aanliggende pleinen, waaronder de Markt, hoefde niet lang te worden nagedacht. Gevraagd werd om een klein deel van het reconstructiebudget (in totaal circa 3,7 miljoen euro) te besteden aan een pomp die werkt.

Volledig scherm
De nieuwe oude waterpomp op de Zundertse Markt geeft net als vroeger water © Edine Wijnands

Sinds kort doet hij het. Weliswaar heeft het nog steeds geen nut om aan het hengsel te sjouwen, maar wie langs een eigentijdse sensor zwaait krijgt drinkwater. Bovendien staat hij een kwart slag gedraaid ten opzichte van de oude situatie. 

Tappunt Van Goghplein

Overigens is Zundert tegelijkertijd een ander watertappunt armer. Brabant Water zette er in 2015 één neer op het Vincent van Goghplein. En ja, weten ze bij het waterbedrijf: ,,Die is weggehaald.” Hij moest wijken voor de reconstructie van dat pleintje en keert niet meer terug. Brabant Water vindt dat niet erg. ,,Ons gaat het erom dat er afdoende openbare drinkwaterpunten zijn. Met de nieuwe op de Markt is daarin voorzien.”

  1. Perplex leeft eigen sprookje: theatergroep verbindt generaties op podium
    PREMIUM

    Perplex leeft eigen sprookje: theater­groep verbindt generaties op podium

    BREDA - Er was eens... een clubje van vijf studievrienden en -vriendinnen dat een muziekgroepje oprichtte. Vier decennia vooruit in de tijd naar 2020 - dat kan in sprookjes - en het clubje bestaat nog steeds. Onderweg kwam er een vijfmans combo bij, de oorspronkelijke vijf kregen nakomelingen en intussen staat het hele zwikkie op het podium. Waarbij de kinderen intussen de regie mede in handen namen en hun ouders aansturen.

In samenwerking met indebuurt Breda