Volledig scherm
Burgemeester Leny Poppe-de Looff (rechts) en projectontwikkelaar Kris Maas van het Zundertse Maas-Jacobs ondertekenen vrijdagochtend de contracten die nodig zijn voor de verbouwing van het gemeentehuis in Zundert © Edine Wijnands

Zunderts gemeentehuis nu officieel op de schop

ZUNDERT - In de Zundertse trouwzaal, waar verbouwingsstof als een filter over de tafels ligt, hebben burgemeester Leny Poppe- de Looff en Kris Maas van projectontwikkelaar Maas-Jacobs vrijdag hun handtekening gezet onder het contract voor de renovatie van het gemeentehuis.

Het werk is al begonnen. Het gemeentehuis, dat al lang aan een opfrisbeurt toe was, wordt de komende maanden onder leiding van Maas-Jacobs ingrijpend aangepakt.

Volledig scherm
Impressie van de publiekshal van het gerenoveerde Zundertse gemeentehuis. Er boven heeft architectenbureau Dhondt achter een glazen pui een zwevende nieuwe raadszaal bedacht © Bureau DHondt, architecten

De Zundertse projectontwikkelaar, die voor de klus talloze Zundertse bedrijven in de arm nam, pakt de gevels aan, verhoogt het dak, bouwt boven een vernieuwde publieksruimte een zwevende nieuwe raadszaal met glazen pui en een collegeruimte er achter.

Verduurzaming

Bovendien: ,,Wordt een verduurzamingsslag gemaakt”, aldus wethouder Johan de Beer vrijdag bij de ondertekening. Met een dak vol zonnepanelen en met zaken als warmtepompen, gaat het gemeentehuis ‘van het gas af’.

Het werk kost, inclusief voorbereidingen, zo’n 2,6 miljoen euro. Het is najaar 2019 klaar. Maas-Jacobs zet echter alles op alles om de publiekshal al voor het corso gereed te hebben. Zodat op dat moment gasten in stijl in het (deels) opgeknapte gemeentehuis aan de Markt kunnen worden ontvangen. 

Volledig scherm
Impressie van de nieuwe raadzaal op de bovenverdieping van het straks opgeknapte gemeentehuis in Zundert © Bureau DHondt, architecten

De gemeentelijke diensten, medewerkers en het college zijn gedurende de verbouwing gehuisvest in zowel de oude als in de nieuwe Rabobank. De raad vergadert zolang in de Annakapel.  

Memorabel

Voor burgemeester Leny Poppe-de Looff was de officiële aftrap van de verbouwing, vrijdag, een memorabel moment. Zij dacht terug aan 2007, toen ze voor het eerst het Zundertse gemeentehuis binnenstapte. ,,Er werd toen gesproken over de bouw van een compleet nieuw gemeentehuis.” Dat zou moeten worden gebouwd aan de Hofdreef, waar nu bedrijventerrein Molenzicht is aangelegd. 

Maar, zo werd destijds gezegd: ,,Wat moeten we dan met het huidige gemeentehuis?” Een beeldbepalend pand in het hart van Zundert. ,,Dat hoort toch eigenlijk het gemeentehuis te blijven", was toen de opvatting. 

Bedacht werd om het gebouw uit te bouwen, er een soort 'doos’ tegenaan te plakken, de voorbereidingen werden zelfs al getroffen, maar de economische crisis gooide roet in het eten. De bouw ging niet door. Alles bleef bij het oude.

Koffievlekken

Toen de burgemeester, zoals ze het zelf vrijdag zei: ,,Struikelde over de koffievlekken in de vloerbedekking”, kwam enige tijd geleden de toekomst van het Zundertse gemeentehuis opnieuw op de agenda. Dit keer met de uitkomst dat er een grondige opknapbeurt zou plaatsvinden. 

Die is nu begonnen, nog precies op het moment dat Leny Poppe-de Looff nog burgemeester is. ,,Maar", zo zei ze met enige spijt in haar stem: ,,Ik zal de nieuwe situatie niet meer meemaken.” Ze vertrekt deze zomer als burgemeester. Jammer, vindt ze: ,,Maar het is wel een fijn gevoel dat ik het goed achter laat.”

Als pleister op de wonde, wist gemeentesecretaris Guus Broos haar echter blij te verrassen. Want: ,,Uw naam komt op de plaquette die straks in het vernieuwde gemeentehuis komt te hangen.” Dat wist de burgemeester nog niet. 

 1. Rechtbank Breda opent condoleanceregister voor doodgeschoten Derk Wiersum: ‘Aanslag heeft mij gesterkt als advocaat’
  PREMIUM

  Rechtbank Breda opent condolean­ce­re­gis­ter voor doodgescho­ten Derk Wiersum: ‘Aanslag heeft mij gesterkt als advocaat’

  BREDA - De plek is niet toevallig gekozen: onder het beeld van Vrouwe Justitia. ,,Of liever vóór het beeld van Justitia, wij staan voor rechtsbijstand en voor de rechtsstaat”, verklaart Lex Lensink, deken van de Orde van Advocaten de plaats van het condoleanceregister. ,,In de openbaarheid, in de publieke hal van het gerechtsgebouw, niet in een hoekje of in een advocatenkamer".
 1. Negatieve spaarrente? Dan gaat mijn geld in een sok
  Geef uw mening

  Negatieve spaarrente? Dan gaat mijn geld in een sok

  Nederlandse spaarders houden het nieuws over de spaarrente momenteel zeer nauwlettend in de gaten. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente namelijk wederom, wat kan leiden tot een negatieve spaarrentestand. Als de spaarrente negatief wordt, betekent dat dat spaarders moeten gaan betalen voor hun spaarcenten op de bank. En dat ziet de gemiddelde Nederlander niet zitten, bleek eerder al. Verdwijnt ons zuurverdiende spaargeld straks massaal weer in een oude sok?

In samenwerking met indebuurt Breda