Volledig scherm
De kaarsrechte bomenrij tussen Breda en Zundert is een van de overblijfselen van de Napoleonroute, aldus wethouder Johan de Beer. © Google Streetview

Zundert wil Napoleonroute nieuw leven inblazen

ZUNDERT - Zundert wil de Napoleonroute nieuw leven inblazen. Niet dat de weg wordt hersteld, maar bij ontwikkelingen langs het tracé moet de route als inspiratie dienen. Wethouder Johan de Beer (Ruimtelijke Ordening) deed de plannen woensdagmiddag uit de doeken. Echt concreet kon de wethouder nog niet worden, maar hij beloofde nog voor de zomer meer nieuws.

De Napoleonroute tussen Parijs en Amsterdam werd twee eeuwen geleden aangelegd door de Franse keizer. Tussen Breda en Zundert gebruikte hij daarvoor een pad dat er al sinds de vijftiende eeuw lag. Doel was om zijn legers zo snel mogelijk te kunnen laten verplaatsen. 

Kaarsrechte bomenrij

Van de weg zelf is intussen niets meer te zien, maar er zijn nog wel degelijk herinneringen in het landschap. "Het originele traject ligt er nog, en er zijn nog veel elementen zichtbaar aanwezig. Neem de kaarsrechte bomenrij tussen Breda en Zundert", zei De Beer woensdagmiddag. "Die bomen moesten de marcherende soldaten beschutting bieden. De route heeft Zundert voorspoed, structuur en cultuur gebracht." 

In een gesprek met gedeputeerde Erik van Merriënboer ontstond volgens De Beer om de geschiedenis weer aan de oppervlakte te brengen. De wethouder liet een 'boekenrol' maken, een soort behangrol met daarop korte verhalen over de geschiedenis en de betekenis van de route. 

Nieuwe allure

Die rol hangt nu prominent in zijn werkkamer in het Zundertse gemeentehuis. "Het college wil aan die verhalen waarde toekennen. Het is onze bedoeling dat nieuwe ontwikkelingen worden geïnspireerd door de historie van de Napoleonroute. We willen nieuwe allure aan de route geven. Mooie dingen moeten naar de route terugverwijzen. Daarvoor gaan we nu de verbreding zoeken, samenwerking met partners als het Belgisch-Nederlands Grensoverleg, de regio West-Brabant en de heemkundekringen. Nog voor de zomer komt er een grootse bijeenkomst waarop we de plannen nader toelichten. Het gaat er nu om dat we met elkaar zo veel mogelijk inspiratie opdoen. Over een paar jaar moet het een bruisend geheel worden. Ik kan nu verder weinig concreets melden, maar ik zie dit als de start van iets moois."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. ‘Degradatie NAC zorgt dat wij als supporters dichter bij elkaar komen’
  PREMIUM
  Hup NAC

  ‘Degradatie NAC zorgt dat wij als supporters dichter bij elkaar komen’

  BREDA - De degradatie van NAC is natuurlijk een sportieve neergang. Maar die kan zomaar voor nieuw elan zorgen, denkt Iwan Maters van de Breda Loco’s. ,,Degradatie zorgt dat wij als supporters dichter bij elkaar komen.’’ NAC lanceerde maandag de seizoenkaartencampagne ‘De wereld zal nog niet vergaan, zolang de liefde blijft bestaan’. Een ode aan NAC, aan de iconen van de club. Na 24 uur stond de teller al op zo’n 1800 seizoenkaarten.

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

 • Eens (80%)
 • Oneens (20%)
7453 stemmen