Volledig scherm
© ANP/Marcel van Hoorn

Zundert trekt 180.000 euro uit voor herplant 150 bomen

ZUNDERT - Zundert trekt dit jaar eenmalig 180.000 euro uit om in totaal 150 bomen te planten. Het gaat om een inhaalslag. De 150 bomen zijn bedoeld als compensatie voor exemplaren die eerder in het Zundertse zijn gekapt.

Conform de gemeentelijke ‘Bomenverordening 2012' heeft Zundert zichzelf verplicht om voor elke waardevolle- of gemeenteboom die wordt gekapt, een nieuwe terug te planten. Omdat dat de laatste jaren een beetje in het slop is geraakt, is een inhaalslag nodig.

Inheemse boomsoorten 

Die gaat dit jaar plaatsvinden. Er is een lijst samengesteld met 150 bomen die worden geplant. Liefst op de plaats waar er ooit één werd gekapt. Kan dat niet, dan elders in Zundert. Bij de herplant gaat de voorkeur uit naar inheemse boomsoorten.

Het college van Zundert hoopt dat met de 150 bomen eind 2020 de achterstand met de herplant volledig is ingelopen. Om in de jaren die volgen het gekapte groen te kunnen blijven compenseren, reserveert Zundert vanaf 2021 jaarlijks 75.000 euro voor herplant.

Het college vindt bomen belangrijk vanwege het milieu, de verkoeling en het positieve effect op de bodemstructuur en op de psyche van de mens. 

In samenwerking met indebuurt Breda