Volledig scherm
Directeur Ron Dirven van het Van Goghhuis bij het schilderij. © Ron Magielse / Pix4Profs

Zundert toont origineel schilderij van Vincent van Gogh

ZUNDERT - Voor het eerst sinds 1964 is er weer een echt schilderij van Vincent van Gogh te zien in Zundert. Het is het werk 'De Nieuwe Kerk en oude huizen in Den Haag'. Van Gogh schilderde het in 1883.

Blij
Het schilderij hangt van woensdag 21 december tot en met 29 januari in het Van GoghHuis in Zundert. Tot vreugde van directeur Ron Dirven: ,,Ik ben er hartstikke blij mee. Het is behoorlijk bijzonder dat er origineel werk van Van Gogh hier in Zundert, in zijn geboortedorp, wordt geëxposeerd."

Het werk is uit een vroege schilderperiode van Van Gogh. Van voor de tijd van kaskrakers als Aardappeleters en Zonnebloemen. ,,Maar het is er niet minder waardevol door", meent Dirven. Het geeft goed aan welke artistieke route Van Gogh aflegde.

Verzamelaar
Het schilderij was lange tijd in bezit van een particuliere Franse verzamelaar. Onlangs kocht Bob Albricht van kunstgalerij Albricht in Oosterbeek het. Dirven: ,,Toen ik dat hoorde, heb ik hem benaderd en gevraagd of wij het schilderij mochten lenen." Dat kon.

Daarmee heeft Zundert een maand een unicum in huis. Dirven: ,,Het doek is bedoeld voor de verkoop. De kans is groot dat het in handen komt van een particuliere verzamelaar. Als dat zo is, verdwijnt het werk opnieuw achter een gesloten voordeur. Het is dus een unieke gelegenheid om het hier in het Van GoghHuis te zien."

Het Van GoghHuis nam extra veiligheidsmaatregelen, sloot een aanvullende verzekering af en laat tijdens de expositie continu een beveiliger op zaal een oogje in het zeil houden.

In samenwerking met indebuurt Breda