Volledig scherm
© ANP

Zundert start onderzoek naar eigen identiteit

ZUNDERT - Wat is het karakter van Zundert? Wat maakt dat mensen er graag of misschien liever niet willen wonen? Wat is de natuurlijke aard, de identiteit, het DNA van de gemeente? Om daar achter te komen is gisteren een onderzoek van start gegaan.

Twee medewerkers van de Zeeuwse Studio PHGR gaan de komende maanden op pad. Via workshops met bewoners, veldonderzoek, interviews en desk-research proberen zij te achterhalen wat Zundert precies tot Zundert maakt.

Dat gaat een stuk verder dan een schets van wat iedereen al weet. Zundert is meer dan geboortedorp van Van Gogh, het Bloemencorso of de Rijsbergse Boerendagen. Wat dan? ,,Dat weten we dus nog niet, dat hopen we nou juist de komende maanden te ontdekken", aldus Xander Koppelmans van Studio PHGR.

Het onderzoek, waarvoor 20.000 euro is gereserveerd, is een opdracht van de gemeente Zundert. Die wil, zoals wethouder Piet Utens (economie en toerisme) zegt: ,,Iets in handen hebben waarmee je de gemeente eerlijk kunt presenteren." Hij noemt als voorbeeld een makelaar die hem onlangs aan zijn jas had trok. ,,Die meldde dat hij had gemerkt dat het niet altijd eenvoudig is om richting buitenstaanders de aard van Zundert te duiden."

Een goed inzicht in het eigen karakter is belangrijk, denkt ook burgemeester Leny Poppe-de Looff. ,,Wij willen graag een zelfstandige gemeente blijven, een regiegemeente zijn, maar om goed de regie over jezelf te kunnen voeren is het nodig te weten wie je eigenlijk bent."

Als eenmaal duidelijk is wat de natuurlijke aard van Zundert is, kan die kennis op veel manieren worden benut. Voor city- of villagemarketing bijvoorbeeld. Wie zichzelf kent, kan immers heel goed aangeven wat precies aantrekkelijk is in de gemeente voor ondernemers, toeristen of nieuwe inwoners.

Maar ook op andere vlakken: op het uiterlijk van de website bijvoorbeeld. Of op elementen van de straatinrichting. Die kunnen zo worden aangepast dat iedereen al bij het binnenrijden van de gemeente, voelt wat de aard is van de bevolking. Wat dan? Dat moet in het tweede kwartaal helder zijn.

In samenwerking met indebuurt Breda