Zundert maakt met boomplant einde aan 'monotoon straatbeeld'
ZUNDERT - Als je een straat in Zundert -boomgemeente bij uitstek- opnieuw moet beplanten, dan sta je voor een uitdaging. Zomaar lukraak wat groen erin steken is natuurlijk uit den boze, maar wat dan?
Delen per e-mail
In de Patrijsstraat is donderdag gebroken met een traditie die langer is dan die van Zwarte Piet. En mogelijk (of waarschijnlijk) is er een nieuwe ontstaan. Niet alleen voor de grensgemeente, maar nationaal. Of wie weet, misschien wereldwijd!
Het begon zo. Eind 2016 werd de Patrijsstraat ontdaan van al zijn bomen. De platanen, die er zo'n 45 jaar stonden, hadden een uit de kluiten gewassen wortelstelsel. Dat beschadigde het hoofdriool en de aansluitingen naar de huizen aan de straat. (Voor wie het bewijs wil: een van de bewoners heeft een stuk wortel in zijn voortuin gelegd als ornament. Indrukwekkend!)
Nieuwe voortuin
Gevolg: weg bomen, rioolstelsel vervangen. Maar er moest natuurlijk wel nieuwe aanplant komen in de straat met het enorm brede profiel. Een nieuwe 'voortuin' voor de bewoners, dus die kregen ook alle inspraak. "Wat je normaal ziet, is dat er in een straat één soort bomen wordt geplant", zegt wethouder De Beer die woensdag met enkele bewoners het eerste exemplaar plantte.
"Die tijd lijkt voorbij. Zeker in Zundert, met Treeport, willen de boomkwekers laten zien wat ze in huis hebben. Niet zo zeer om hun waar te promoten, maar om hun trots op Zundert uit te dragen."
Forse bomen
Arjan Zoontjens, de kweker die de bomen in de Patrijsstraat levert, legt het nieuwe concept uit: "Het is al eeuwen gebruik om één soort aan te leggen. Die tijd lijkt voorgoed voorbij. Bomen worden steeds vatbaarder voor ziektes. Treedt die op in een straat met maar een soort, dan moet gelijk alles worden gekapt. Daarom kiezen we vanaf nu voor een gemengde aanplant. Hier, in de Patrijsstraat, komen in samenspraak met de bewoners 18 bomen van twaalf verschillende soorten. Dat is nu uniek voor Nederland, maar dit wordt de trend."
Hartenlust
De Patrijsstraat krijgt naast een mooie bodembedekking 18 forse bomen. Magnolia's vormen een soort rode draad. "Die geven wel veel troep", zegt bewoonster Elly van Peer over de bloembladeren. "Maar we zijn wel heel tevreden over hoe de gemeente ons bij de plannen heeft betrokken. We hebben veel samen gedaan en konden naar hartenlust 'spelen' met de mogelijkheden."
Straatgenoot Erwin Braspenning vult aan: "We krijgen een klein parkje, een speelplek voor de kleintjes, een hangplek voor oudere jeugd en een jeu-de-boulesbaan voor de senioren. Straks hebben we een Patrijsstraat die niets te wensen overlaat."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Stijve nek of rugpijn door thuiswerken? Zo kom je er vanaf: ‘Bewegen is het állerbelangrijkst’
Een stijve nek, pijn in de schouders, pijn in de rug. Het thuiswerken op een laptop aan de keukentafel eist z'n tol. -
VIDEO
Scooterrijder komt lelijk ten val in Breda, bestuurder met onbekend letsel naar ziekenhuis
BREDA - Een scooterrijder is zondagavond rond 21.15 in Breda ten val gekomen en afgevoerd naar het ziekenhuis. -
PREMIUMvideo
Schamele opkomst voor proefevenement in Grote Kerk: ‘Mensen vinden het belachelijk’
BREDA - Hoe je het wendt of keert, langzaam maar zeker gaan we terug naar een samenleving zonder coronamaatregelen. Om daar te komen, zet de overheid een aantal testsituaties op. Het eerste proefevenement van de regio is dit weekend in de Grote Kerk in Breda. Onder voorwaarden kon het monument weer worden bezocht. Of het publiek daar warm voor liep? Nou nee. ,,Zou jij je laten testen om een monument te bezoeken?’’ -
PREMIUMColumn
Linie is ‘de parel aller wijken’
‘Geen wijk die het Liniekwartier te boven gaat, in ieder geval niet in Breda: voor de stad betekent zij alles. Waar blinkt die parel aller wijken in onze stad al niet door uit?’ (Vrij naar Newski Prospekt van Nikolaj Gogol). -
PREMIUM
Lof voor corona-aanpak Breda: ‘Andere steden kijken daar met bewondering naar’
BREDA - De manier waarop het stadsbestuur van Breda de coronacrisis heeft aangepakt is ‘gewoon heel goed’. Zo heeft de snelle invoering van een ‘broodfonds’ in heel Nederland indruk gemaakt. ‘Andere steden kijken daar met bewondering naar’.
-
PREMIUMCOLUMN
Waarom we (terecht) eerder kwaad zijn op een luchtvaartbaas dan op een topvoetballer
Twee keer ging het deze week over grootverdieners. Topman Ben Smith van Air France-KLM bleek als extraatje een aandelenpakket van pakweg 2 miljoen euro te krijgen. En de Belgische topvoetballer Kevin de Bruyne vangt straks 18 miljoen per jaar bij Manchester City. -
Baronie over werven voetbalsters: ‘Natuurlijk benaderen wij geen meisjes van andere clubs’
Baronie is faliekant tegen iedere vorm van speelsters van andere clubs werven. ,,We hebben afgesproken met de Bredase voetbalclubs dat we elkaars spelers niet benaderen en dat doen we dan ook niet.” -
PREMIUMgastopinie
Achter elke voordeur wonen kracht en zwakten, maar Breda geeft de stad weg aan ‘welgestelden’
Kunnen jouw kinderen of kleinkinderen straks nog in Breda wonen? Wat voor stad krijgen zij dan te zien? De dynamische en bourgondische stad in het park, de groene stad, de stad waar je de natuur weer om je heen weet? Leven ze ook in een sociale stad? Zijn daar nog betaalbare huizen?
In samenwerking met indebuurt Breda
0 reacties