Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar

Zundert loopt nauwelijks warm voor glasvezel

ZUNDERT- Het gaat er om spannen of in de gemeente Zundert een glasvezelnetwerk wordt aangelegd. Netwerkbeheerder E-Fiber legt het pas aan als dertig procent van de bewoners voor februari aangeeft belangstelling te hebben. Dat percentage is nog niet behaald.

Eind september was de Zundertse wethouder Patrick Kok er nog zo opgetogen over. Bij een melkveehouder in Rijsbergen tekende hij het contract met E-Fiber. Die beloofde in de gemeente Zundert een glasvezelnetwerk aan te leggen.

Als voorwaarde stelde E-Fiber wel dat voor februari tenminste drie op de tien huishoudens in Zundert moet aangeven glasvezel te willen hebben. Zo niet, dan wordt de investering te hoog voor de netwerkbeheerder.

Optimistisch 

Kok was destijds optimistisch. Glasvezel levert een behoorlijk snel internet op. Voor bijvoorbeeld agrarische bedrijven een behoorlijke uitkomst. Het maakt dat bijvoorbeeld bedrijfsgegevens van een veehouder prima doorgestuurd kunnen worden, terwijl het hele gezin intussen op verschillende computers zit te gamen of te netflixen.

De inwoners van Zundert kregen uitlegbrieven. Drie keer was er bovendien een informatiebijeenkomst waar elke keer zo’n 150 mensen op af kwamen. En toch: ,,Zijn we nog lang niet bij de dertig procent”, zegt een woordvoerster van E-Fiber. Hoeveel ze tekort komt, wil ze niet zeggen. Maar feit is: ,,Dat mensen kennelijk huiverig zijn om op glasvezel over te stappen.”

Mes op keel

Nog twee weken hebben zij de kans. Wethouder Kok: ,,We hebben als gemeente ons ingezet om inwoners en de Zundert BV de mogelijkheden te bieden van glasvezel. Nu is het aan hun. Zowel het buitengebied als de meer verstedelijkte dorpskernen hebben er in onze ogen profijt van. De toegevoegde waarde is met name op de lange termijn merkbaar.” Afijn: hij kan het mes niet op de keel zetten. ,,Als de behoefte aan glasvezel er niet blijkt te zijn, is men kennelijk tevreden over de huidige internetverbinding.”

Als de dertig procent toch wordt gehaald wordt een glasvezelnetwerk aangelegd dat in elk huis en bedrijf een aansluiting krijgt. Om er gebruik van te kunnen maken, moet eerst een abonnement voor glasvezel worden afgesloten. 

In samenwerking met indebuurt Breda