Sub:Merged Facebook The Gathering
Volledig scherm
Sub:Merged Facebook The Gathering © Facebook Sub:Merged

Zorgen om technofestival op Breepark: 'Het is te gek voor woorden'

BREDA - Dorpsraad Bavel en wijkraad Heusdenhout zijn boos over de komst van een driedaags technofestival naar Breepark in Breda.

,,Een evenement van deze omvang, dat past hier niet. Het is te gek voor woorden”, zegt Toine van Es, voorzitter van de Dorpsraad in Bavel. Platenlabel Sub:Merged maakte dinsdag bekend een driedaags festival te willen houden op Breepark aan de A27. De organisatie mikt op 100.000 bezoekers over een weekend, de festiviteiten gaan 24 uur per dag door en het programma is zowel binnen ('s nachts) als buiten.

Van Es: ,,Geluidsoverlast, dat is mijn grootste bezwaar. Dan het veiligheidsaspect: er is sprake van een massa. Tienduizenden mensen, hoe ga je dat allemaal in de hand houden?”

Decibel

Van Es is niet de enige die zich zorgen maakt. Ook in de nabijgelegen wijk Heusdenhout klinken de zorgen. Rien Brans is voorzitter van de wijkraad daar: ,,We maken ons zorgen. Het gaat om flinke decibels en overlast. Het lijkt hier of de economische belangen prevaleren boven die van de bewoners. Daarnaast brengt dit ook grote verkeersstromen op gang. Daar is dit stadsdeel niet op berekend.”

Overlast wordt vaker ervaren, zegt Van Es. Vorig jaar nog, nadat de dance-events Pussy Lounge en Ploegendienst neerstreken op het evenemententerrein. ,,Het hele dorp staat dan op z’n kop."

Evenementenbeleid

Op dit moment is er een nieuw evenementenbeleid in de maak voor de gemeente Breda. In april werd een concept-nota gepresenteerd aan de gemeenteraad: geen verdere uitbreiding van (lawaaierige) evenementen in de stad en een maximum aan het aantal evenementen buiten de stad (12 voor Breepark). Dat leidde tot veel kritiek. Zo voelden bewoners zich weinig betrokken bij het maken van de nota. Wethouder Boaz Adank is daarop weer in gesprek gegaan met belanghebbenden.  

Van Es: ,,Ze zijn iets aan het repareren en nu komt dit aan de orde.” Brans: ,,De evenementen moeten over de stad verspreid zijn, dat snap ik. Breepark ligt er niet voor niets. Maar de manier waarop dit gaat, schept niet echt een vertrouwensband.”

Impact

De gemeente geeft aan de zorgen mee te nemen. De vergunning moet nog verleend worden. ,,We zijn druk in gesprek met Breepark,” aldus een woordvoerster. ,,De impact van het evenement is een belangrijk onderdeel van het gesprek. Natuurlijk wordt er rekening met de bewoners gehouden. Verder kunnen we er nog weinig over zeggen.”

In samenwerking met indebuurt Breda