De Grote Markt, zaterdagmiddag
Volledig scherm
De Grote Markt, zaterdagmiddag © Edine Wijnands

Zonnige zaterdag biedt in Breda onwerkelijk stil stadshart

Breda, zaterdagmiddag 28 maart. Het is zonnig. Was het een gewone zaterdag, dan was het een hels karwei geweest een lege terrasstoel te scoren op de Grote Markt. Nu heerst rust. 

Bij het loket van het Barista Café op de Grote Markt doorbreekt een klein rijtje wachtenden de leegte
Volledig scherm
Bij het loket van het Barista Café op de Grote Markt doorbreekt een klein rijtje wachtenden de leegte © BN DeStem

Op een verhoging voor café Sam Sam zitten op klapstoeltjes - ver uit elkaar-  een stuk of drie studenten. Een kop koffie in de hand. Voor het loket van het Barista Café doorbreekt een klein rijtje wachtenden, steeds met een flink gat ertussen, de leegte van de Markt. 

Voetballen op een zonnige zaterdag op de Grote Markt
Volledig scherm
Voetballen op een zonnige zaterdag op de Grote Markt © BN DeStem

Geen rinkelende glazen, geen rennende bediening, geen geroezemoes, gelach, geroep. In plaats daarvan klinkt  op de Markt stuiterend een bal die wordt overgeschoten.

Leeggeblazen

Het caronavirus heeft de stad leeggeblazen. De Havermarkt, de Haven, de Markt, de Halsstraat, Veemarktstraat, Brugstraten. Waar op een gewone zaterdag duizenden mensen slenteren, schiet nu slechts  een enkele wandelaar, fietser of skater voorbij. 

Een verlaten Veemarktstraat op zaterdagmiddag
Volledig scherm
Een verlaten Veemarktstraat op zaterdagmiddag © Edine Wijnands

In de Ginnekenstraat, waar iets meer leven is, speelt tegen beter weten in een Spaanse straatmuzikant. Hij wijst op de gitaarhoes die hij uitnodigend voor zich heeft uitgespreid. ,,Ik haal nauwelijks wat op.” Eén euro ligt er, naast een eenzaam muntje van vijftig cent. Dat is het. 

De Havermarkt
Volledig scherm
De Havermarkt © BN DeStem

Vlaggetjes

Terwijl hij doorspeelt, schiet een eind verderop in Breda een hardloper stadspark Valkenberg in. Enkele bankjes zijn er bezet. In het gras liggen eenlingen. Een paar ouders houden, opnieuw op afstand van elkaar, de kinderen in de gaten in het speeltuintje. 

Het Valkenberg
Volledig scherm
Het Valkenberg © BN DeStem

Aan een boom hangt een koord met vlaggetjes.  Er wappert een kaartje aan.  ,,De wind waait liefde door de stad ", staat er op, en : ,,Je  bent niet alleen..” Toch voelt het voor sommigen wel een beetje zo. Deze onwerkelijke zonnige zaterdag in hartje Breda.

Met vlaggetjes wordt geprobeerd de Bredanaars een hart onder de riem te steken
Volledig scherm
Met vlaggetjes wordt geprobeerd de Bredanaars een hart onder de riem te steken © Edine Wijnands

In samenwerking met indebuurt Breda