Volledig scherm
Op 'Mercado de Belcrum' krijgen wijkbewoners een kijkje wat er zoal gebeurt in Electron. foto Ramon Mangold/het fotoburo

Zonnige Mercado lokt Belcrum naar buiten

BREDA - Het grote rolluik van Electron staat wijd open. Op de stoep voor het pand aan de Belcrumweg in Breda staan kraampjes. Een bijzondere markt deze zondag: de Mercado de Belcrum.

Achter de kraampjes zitten creatieve ondernemers. Normaal opereren ze deels achter de deuren van Electron, maar deze zondag brengen ze hun kunst naar buiten. Niet alleen bezoekers de vruchten van hun creativiteit niet alleen kunnen kopen, maar ook om te laten zien wat er achter de deuren van het beschilderde gebouw eigenlijk gebeurt. "We willen naar buiten treden en ons aan de wijk laten zien", zegt Esther van Rosmalen van Electron. "Met ongeveer 35 kraampjes kunnen de ondernemers zich presenteren en de bewoners mogen snuffelen."

Snuffelen, dat kan zeker. Zo zijn er twee meisjes die kunstig gemaakte theekopjes verkopen. Gaat men over tot aankoop dan is er een kop thee inbegrepen, zodat de nieuwe aankoop meteen wordt benut. Een jongen verkoopt op maat gemaakte vintage fietsen. In allerhande kleuren, maar nooit fél. 'Smaakvolle fietsen', als zoiets bestaat.

Binnen is Expeditie Belcrum herrezen uit de bijna-dood. De organisatie heeft zichzelf danig vernieuwd en is druk bezig met een talentenindexatie. Met een nieuwe aanpak wil de stichting kunst in de maatschappij brengen. Dagelijkse problemen, groot en klein, gedeeltelijk tackelen met kunst. Gemaakt door amateurs en professionals, en dan het liefst samen met elkaar. Een driekoppige jury kijkt wat de Belcum in huis heeft. Het levert leuke verrassingen op.

In samenwerking met indebuurt Breda