Volledig scherm
© Thinkstock

Zonnepanelen tellen in Breda mee bij woz-waarde, maar effect is 'gering'

BREDA - Als een woning voorzien is van zonnepanelen, tellen die ook in Breda mee bij het bepalen van de woz-waarde van dat huis. Het effect daarvan op onder andere de hoogte van de ozb-belasting zal echter gering zijn.

Dat schrijft het college van B&W in antwoord op vragen van de fractie van GroenLinks. De aanleiding voor de vragen was een recente rechterlijke uitspraak dat zonnepanelen onderdeel van het onroerend goed zijn, ook al zijn ze in theorie demontabel.

Huiseigenaar

De zaak was aangespannen door een huiseigenaar uit Emmen. Hij had bezwaar aangetekend tegen het besluit van zijn gemeente, die de woz-waarde van zijn huis vanwege zonnepanelen met 3.000 euro had verhoogd. De rechter gaf hem echter geen gelijk.

GroenLinks pleitte er voor om in Breda de aanwezigheid van zonnepanelen niet mee te tellen bij de woz-waarde. Anders zou dat mensen mogelijk er van kunnen weerhouden die panelen te plaatsen.

Geringe verhoging

Volgens het college kan Breda daar echter geen zelfstandig beleid in voeren omdat de wetgeving die ruimte niet biedt. Maar de stijging van de woz-waarde zal door de aanwezigheid van panelen waarschijnlijk relatief laag zijn, meent het college. Het zal daarom dus ook tot 'een slechts zeer geringe verhoging' leiden van de ozb-belasting en andere landelijke belastingsoorten.

'Het rendement op zonnepanelen wordt dan ook geenszins teniet gedaan door de geringe verhoging van de belasting op de eventuele meerwaarde die wordt veroorzaakt door zonnepanelen,' aldus het college. 

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

  • Ja (78%)
  • Nee (22%)
5713 stemmen