'Zonnedelers' doen goede zaken dankzij record aan zonuren
BREDA - Zonne-energieprojecten zoals de ZonneWIJde in Breda stevenen op een uitstekend jaar af. "We produceren hartstikke goed," zegt Ludo Ansems, woordvoerder van het project dat met 7.000 panelen het grootste in zonnepark in de regio is.
In de eerste helft van dit jaar lag het aantal zonuren in Nederland al 18 procent hoger dan het langjarig gemiddelde. Ook in juli blijft de zon maar schijnen en de vooruitzichten blijven goed. Ansems zet er wel een kleine kanttekening bij. "Als de zon schijnt is het altijd goed, maar we halen nu wel iets minder rendement omdat de temperaturen zo hoog zijn. Het meest optimaal is als er veel zon is en het niet zo warm is."
Voor zonneprojecten kan er overigens nooit een teveel aan zon zijn, zegt Ansems: "Wij kunnen alles gewoon doorleveren aan energieleverancier Greenchoice."
Fossiele centrales
Leveranciers kunnen een grote zonneproductie goed aan, zegt Erika Sampiemon van Greenchoice. "Zoveel weken zoveel zon zorgt niet voor problemen. We zijn ook nog niet op het punt dat we meer opwekken dan dat gebruikt wordt. Zelfs niet als er veel zon én veel wind is." Bovendien hoeven fossiele energiecentrales minder hard te draaien als duurzame bronnen extra veel energie leveren.
De ZonneWIJde in Breda is gefinancierd door ruim zeshonderd particulieren die er gemiddeld circa 1.500 euro voor hebben ingelegd. Ze krijgen daar een rendement van 2,5 tot 6,5 procent op. Hoe meer productie, hoe hoger het rendement. "Als het zo doorgaat zal het rendement voor de zonnedelers, zoals we onze investeerders noemen, aan de bovenkant van de bandbreedte zitten," aldus Ludo Ansems.
Particulieren
Ook voor particulieren die zonnepanelen op hun dak hebben liggen, is het alleen maar positief dat de zon zoveel schijnt. Wat ze nu te veel opwekken, wordt terug aan het net geleverd. Over een heel jaar wordt dat verrekend met het totale stroomverbruik. Hoe meer zon, hoe lager de stroomrekening.
Het kan zijn dat mensen meer energie produceren op jaarbasis dan de stroom die ze verbruiken. Dat levert dan zelfs geld op. Het gaat echter om vrij kleine bedragen. Energiebedrijf Essent betaalt er bijvoorbeeld 7 cent per kWh voor. (Ter indicatie: 10 m2 zonnepanelen is goed voor circa 1.300 kWh per jaar. Gemiddeld verbruikt een huishouden 2.600 kWh).
Investering
Essent raadt het af om méér panelen aan te schaffen dan nodig is voor eigen gebruik, omdat de extra investering niet zou opwegen tegen wat er mee verdiend kan worden.
Greenchoice staat daar anders in. Het bedrijf betaalt 11 cent/kWh, juist om mensen te stimuleren extra energie op te wekken. "Hiermee sorteren we voor op de nieuwe terugleversubsidie die waarschijnlijk per 2020 ingaat. Er wordt dan niet meer gekeken naar wat je gebruikt, maar juist naar wat je teruglevert aan het net," aldus Erika Sampiemon.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vervanging wieken Ulvenhoutse molen mogelijk later door stijgende materiaalkosten
ULVENHOUT - Het plan was de wieken van de molen in Ulvenhout in 2023 te vervangen, maar of dat nog lukt is maar de vraag. Door de enorm gestegen staal- en houtprijzen is de oorspronkelijke offerte geen reëel uitgangspunt meer, zegt Peter van der Westerlaken, voorzitter van Stichting Molen De Korenbloem. -
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig. -
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
PREMIUM
Negen Poppelaars-kinderen, acht gouden bruiloften: ‘Meer dan genoeg om dankbaar voor te zijn’
ZUNDERT/ETTEN-LEUR/BREDA - Zelf had Luus Poppelaars één zusje. Dus was het even schakelen toen ze voor het eerst in het ouderlijk huis van haar man Wim kwam. ,,Negen kinderen. De massa schóenen die daar bij de deur stond!” -
PREMIUM
Boer in nood klopt bij Adri aan: ‘Er zijn er die twee miljoen op de bank hebben en toch depressief worden’
DIESSEN - Hij is geen boer, maar heeft wel een boerenhart en spreekt de boerentaal. Jammer alleen dat Adri van de Plas (64), sociaal adviseur bij de ZLTO, vaak pas in beeld komt als de nood hoog is. ,,Want boeren willen alles zelf oplossen. Maar dan is het soms te laat.”
-
met video
Auto botst tegen vangrail en landt op zijkant op A16 bij Breda, bestuurder met spoed naar ziekenhuis
BREDA - Bij een eenzijdig ongeval op de A16 bij Breda is zondag een automobilist gewond geraakt. De auto botste tussen knooppunt Galder en de afslag Rijsbergen tegen de vangrail en belandde op de zijkant. Het slachtoffer is door een ambulance met spoed naar het ziekenhuis gebracht. -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
Gezin bindt hond zonder water aan boom op hete parkeerplaats Galderse Meren
BREDA - Deze boa van Staatsbosbeheer was er woensdag net op tijd bij toen hij een vastgebonden hond ontdekte op de parkeerplaats van de Galderse Meren. Het dier was daar achtergelaten zonder water, terwijl zijn gezin tijdens de hitte een duik nam.
In samenwerking met indebuurt Breda