Volledig scherm
2016-05-11 11:27:52 Tijn Kolsteren, foto ANP © ANP

Zij maakten dit jaar het verschil

BREDA - De horecaman die mensen uit een brandend pand redde, Tijn Kolsteren, Johan de Koning, politieman Frank de Vetter en de moeder die haar eigen zoon aangaf bij de politie. Helden, supervrijwilligers of gewoon bijzondere mensen, die dit jaar op hun eigen manier 'het verschil' maakten.

De Bredase student Jesse gaf de meldkamer van de  politie in april van dit jaar zo'n gedetailleerd signalement van drie verdachten van een woninginbraak, dat de politie ze een uur later kon oppakken. Ze waren toen al in Den Haag en hadden de buit van de inbraak in de Vlasselt in Wagenberg nog in hun auto liggen. Jesse was die vrijdagavond 8 april op pad als collectant voor het KWF Kankerfonds toen de verdachten naar buiten kwamen rennen. Terwijl hij deed of hij aanbelde bij de buren, noteerde hij alle voor de politie relevante gegevens over daders en vluchtauto. "Een getuige uit het boekje", volgens de politie.     

De Oosterhouter die in de nacht van 30 april op 1 mei zijn buurvrouw in de Reigerstraat uit een brandend huis redde, relativeert zijn heldendaad: "Dat zou toch iedereen doen?"  Hij twijfelde die nacht geen moment toen hij de brand ontdekte. Hij pakte een ladder en zette die tegen het raam, waarachter de buurvrouw stond te schreeuwen om hulp. Haar man was al buiten. Vermoedelijk was de vrouw terug het brandende huis in gegaan om de kat te redden. Die overleefde het vuur niet. De buurman gaf aan niet graag in de belangstelling te staan: "Als het goed gaat met de buren is het goed zo." 

In de vroege ochtend van zondag 26 juni, om 2.30 uur, breekt er brand uit boven broodjeszaak Delicious in de Klappeijstraat in Oosterhout. Farid Bicane, eigenaar van uitgaansgelegenheid Club Sweet in diezelfde Klappeijstraat, hoort van zijn portier dat het mis is. Hij weet via een luifel een raam te bereiken en binnen te klimmen. In het pand blijken drie mannen diep in slaap te zijn. Hij weet ze toch wakker te krijgen, weer buiten te komen en daar krijgt hij een brandslang van café De Pub in handen geduwd.  Hij gaat blussen terwijl medewerkers van De Pub via het dak de bovenste etage van het brandende pand bereiken. Ook daar blijken nog mensen te slapen. Farid heeft veel rook ingeademd, maar voelt zich goed. De reactie van de held van de Klappeijstraat: "Ik hoop dat anderen mij zullen redden als ik in deze situatie lig te pitten."

Op 21 september wint het echtpaar Henny en Kees de Wit uit Prinsenbeek de Bredase Vredesprijs. Het echtpaar richtte de stichting Care Karnataka op, een schoolproject in het zuiden van India. Hun onbaatzuchtige en permanente inzet om getraumatiseerde kinderen in dat land te helpen, maakte diepe indruk op de jury. Het echtpaar zelf blijft bescheiden: "We doen dit niet om te scoren, maar om iets voor de kinderen in India te betekenen. We zijn juist vervuld van dankbaarheid en geluk dat we een bijdrage kunnen leveren."
 
De vier mannen die eind september een bosexploitatiebedrijf in Ossendrecht overvielen, hadden geen slechter doelwit kunnen kiezen. De onverschrokken, 47-jarige eigenaar, sloeg de mannen met blote vuisten naar buiten. Dat hij ze flink toetakelde, bleek wel uit de verse bloedspetters die na afloop op de muren van de hal zaten. Toen hij de mannen naar buiten had gewerkt schoten die nog op het slachtoffer. De politie vond de hulzen terug. De Ossendrechtenaar besefte wel dat hij door het oog van de naald was gekropen, maar zei direct dat hij het een volgende keer weer zo zou doen. "Ik zou dan alleen proberen harder te slaan."

Begin november sloeg een 17-jarige jongen uit Oosterhout in het uitgaanscentrum van Breda een andere jongen in het gezicht. Een 20-jarige jongen filmt het incident. Hij moedigt de jonge verdachte ook aan om te slaan. De moeder van de 17-jarige ziet het filmpje voorbij komen op Facebook. Ze is woedend op haar zoon en geeft hem aan bij de politie. Ze heeft er geen spijt van: "Een dronken en weerloze jongen slaan zonder reden, dat kan niet." Ook de zoon zegt niet te weten wat hem bezielde en hij zou er ook spijt van hebben. Binnenkort moet hij voorkomen. 

De actie van de moeder van de jonge Oosterhouter inspireerde mogelijk de moeder van een 19-jarige Roosendaler. Zij waarschuwde enkele dagen later de politie nadat ze illegaal vuurwerk had gevonden in de slaapkamer van haar zoon in de Roosendaalse wijk Kroeven.   

Johan de Koning mag zich al ruim een maand de 'Clubheld van West-Brabant' noemen. De vrijwilliger van atletiekvereniging Sprint in Breda, verantwoordelijk voor de accommodatie van de club, kreeg bij de verkiezing van BN De Stem op internet de meeste stemmen binnen het verspreidingsgebied van deze krant. De 'Koning van Sprint',  zoals hij bij zijn club liefkozend genoemd wordt, kreeg 649 stemmen, 37 meer dan de nummer 2 (Wim van Houwelingen van de Bredase Rugby Club.    

Het wordt dé kickbokswedstrijd van het jaar genoemd. Op 10 december staan Rico Verhoeven (27) en Badr Hari uit Halsetern tegenover elkaar in de ring in het Duitse Oberhausen. "Ik schop hem knock-out", voorspelt Hari, maar de bokser van Marokkaanse afkomst moet al in de tweede ronde opgeven door wat aanvankelijk een gebroken arm, maar feitelijk een gescheurde spier lijkt te zijn. Zelfs Hari toont zich na afloop onder de indruk van The King of Kickboxing: "Rico is één van de besten." Mogelijk volgt in 2017 een nieuw gevecht tussen de twee.   

De hartenkreet die agent Frank de Vetter uit Rijen begin december plaatst op Facebook wordt meteen een hit. Duizenden mensen deelden het bericht nog diezelfde dag. In zijn bondige stukje stelt de publicist op cynische toon de vooroordelen aan de kaak die hij regelmatig hoort over politiemensen: ,,We zijn slecht getraind, gebruiken veel geweld, slaan de hele dag mensen in elkaar, zijn altijd bezig met zinloze controles, drinken de hele dag koffie en doen niets liever dan etnisch profileren. Ik ben racistisch en schep er een genoegen in de hele dag zo veel mogelijk gekleurde mensen te sarren. Ik krijg de middelvinger en word uitgescholden voor kankerwout, maar moet dat niet persoonlijk opvatten. Dat hoort bij mijn goedbetaalde werk." Het was een privéactie, benadrukt De Vetter. Hij krijgt landelijke aandacht. Ook veel collega's staan achter hem. "En ik ben mijn ei kwijt. Leuk dat ik als simpele straatagent mijn verhaal kon doen. Daar ben ik trots op. Er zijn ook heel negatieve reacties gekomen van die kanslozen op een zolderkamertje. Die interesseren me niet. Als een paar mensen straks wat genuanceerder over de politie denken, vind ik mijn actie heel geslaagd.''

André Roelands (72) krijgt op 9 december de Chris van Faassenpenning uitgereikt. Hij wint hem in de categorie individuen. Roelands zet zich in zijn woonplaats Breda al meer dan dertig jaar als vrijwilliger in voor locatie de Blauwe Kamer van de Koninklijke Visio. Met tv-uitzendingen en de soos binnen de Blauwe Kamer helpt hij cliënten met een meervoudige beperking om een zo normaal mogelijk leven te leiden. Ook zwemt hij twee keer per week met een blinde of slechtziende cliënt.   

Nederland maakte op 21 december kennis met Tijn Kolsteren. De zesjarige, ongeneeslijk zieke jongen uit Hapert meldde zich met zijn vader bij het Glazen Huis. Hij wilde zo veel mogelijk nagels lakken en daarmee een bijdrage leveren aan 3FM Serious Request: zo veel mogelijk geld inzamelen voor al die kinderen die onnodig sterven aan longontsteking.  Zijn streefbedrag: 100 euro. Maar op kerstavond stond de teller al op 2,5 miljoen euro. Wat Tijn uiteindelijk ophaalt is nog niet bekend, want de actie loopt nog door tot 1 maart.    

Volledig scherm
'Boos' of 'gefrustreerd', zoals media Frank de Vetter hem noemden, is de 58-jarige politieman uit Rijen niet. 'Stomverbaasd' vindt hij een betere beschrijving. © Ron Magielse

In samenwerking met indebuurt Breda