Volledig scherm
Crash sportvliegtuig Breda International Airport © Alexander Vingerhoeds

Zevende ongeluk vanaf Breda International Airport in iets meer dan jaar tijd

BOSSCHENHOOFD - Het sportvliegtuigje dat zaterdag van de baan schoot op Breda International Airport betreft het zevende ongeluk in iets meer dan één jaar tijd rondom het vliegveld. 

Het sportvliegtuig schoot zaterdag van de baan af tijdens het maken een doorstart. De piloot en twee leerlingen kwamen met de schrik vrij. De schade aan het toestel was enorm.

Een aantal maanden geleden, in juni van dit jaar, kwamen twee sportvliegtuigen in de lucht met elkaar in botsing. Eén van de kisten stortte neer. De twee inzittenden kwamen om het leven. Het andere vliegtuig maakte een noodlanding. 

Reclamevliegtuig neergestort

Ruim een jaar daarvoor, op 31 mei 2018, stortte een reclamevliegtuigje neer op Breda Airport. Daarbij kwam de 62-jarige piloot uit Goes om het leven. Het toestel vloog na de crash in brand en brandde helemaal uit. Het vliegtuig bleef vermoedelijk met de reclamesleep ergens achter hangen tijdens het opstijgen.

Zo'n twee weken later, op 15 juni,  stortte op er weer een vliegtuig neer. Ditmaal een sportvliegtuig. De piloot raakte daarbij gewond. Het ongeval gebeurde toen de piloot een doorstart wilde maken, waarbij het mis ging. De piloot was de enige inzittende. Hij kon op eigen kracht naar de ambulance lopen.

Parachutisten gewond 

Op 2 september raakten op één middag twee parachutisten gewond tijdens een sprong. De ongevallen hadden niets met elkaar te maken. Een parachutist brak zijn been bij een harde landing op een weiland in Zegge. De andere parachutist kwam ook verkeerd terecht bij een landing op de Bosschenhoofdseweg. Hij raakte gewond aan zijn enkel. De parachutisten, beiden leerlingen bij de parachutistenclub Skydive ENPC,  waren opgestegen vanaf Breda International Airport.

In oktober 2018 maakte een lesvliegtuig een zogenoemde stuiterlanding naast de baan. De inzittenden konden zonder verwondingen het vliegtuig uitstappen. Volgens ooggetuigen zou het voorwiel zijn afgebroken tijdens de landing.

Beelden van na het ongeval in Willemstad

In samenwerking met indebuurt Breda