Volledig scherm
Groot onderhoud aan 76 eengezinswoningen in Geeren-Zuid © AlleeWonen

Woningen Leeghwaterstraat in Breda straks klaar voor de toekomst

BREDA - Er ging drie jaar afstemming aan vooraf, maar de renovatie van 76 woningen in de Leeghwaterstraat is dinsdag officieel gestart. De woningen in Geeren-Zuid krijgen een 'dikke jas' in de vorm van vloerisolatie, een nieuw dak en een nieuwe voor- en achtergevel, die voor de bestaande worden geplaatst. 

De huizen stonden een paar jaar geleden op de nominatie om te worden gesloopt, maar de bewoners wilden toch graag in gesprek met corporatie Alwel. 

"Ze wilden hier het liefst blijven wonen", zei bestuurder Tonny van de Ven van Alwel dinsdag in de modelwoning. Daar was goed te zien hoe alle woningen er straks bij staan. Niet alleen betere isolatie, maar ook een nieuwe keuken en badkamer. Het raamoppervlak wordt drastisch verminderd, waardoor de huizen in de zomer beter koel te houden zijn. 

Eigen identiteit

"Ik vind het echt geweldig", aldus bewoonster Henny Vervuren, die al dertig jaar in de straat woont. "Ik zit nu nog een paar dagen in de troep, omdat ze met de badkamer en de keuken bezig zijn. Maar dat is eind van de week wel gepiept. Begin mei komen de nieuwe gevels, maar daar heb ik binnen weinig last van. Ik vind het echt prachtig worden. Ook de buitenruimte, die meteen wordt aangepakt. Iedere straat krijgt straks een eigen identiteit, alles wordt aangepakt." Blij is ze ook met de kleinere ramen: "Met name boven, daar was het 's zomers niet koel te houden. Dus dat is ook een hele verbetering."

Quote

Ik weet nog uit de periode dat ik huurde, dat ik meer kwijt was aan energie dan aan huur

Wethouder Paul de Beer

De bewoners kunnen tijdens de verbouwing in hun huis blijven, al is er wel een tijdje overlast. Maar er zijn op de hoek tijdelijke voorzieningen geplaatst, zoals een koffiecorner. De gemeente zorgt voor de garantstelling voor de herinrichting van het openbaar groen en de voortuinen van de woningen. Wethouder Paul de Beer was dinsdag ook aanwezig. De aanpak van de huizen past in het streven om Breda in 2044 energieneutraal te hebben. 

Gasprijs omhoog

"Daarnaast gaat het wooncomfort echt enorm omhoog", meende de wethouder. "Ik weet nog uit de periode dat ik huurde, dat ik meer kwijt was aan energie dan aan huur. De komende tijd gaat de gasprijs alleen maar omhoog, dus deze maatregelen hebben meteen effect." 

De renovatie van de woningen kost ongeveer tachtigduizend euro per pand. Alwel verhoogt door de maatregelen de huur met 25 euro per maand, maar de bewoners sparen aan de andere kant het dubbele uit aan stookkosten.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Wie wint de Bruidsfoto Award 2019? Dit zijn de 4 West-Brabantse genomineerden
    PREMIUM

    Wie wint de Bruidsfoto Award 2019? Dit zijn de 4 West-Brabantse genomineer­den

    OOSTERHOUT/ZUNDERT/NOORDHOEK/KLUNDERT - Bruidsreportages altijd van hetzelfde laken een pak? In elk geval niet bij de vier West-Brabantse fotografen die genomineerd zijn voor de Bruidsfoto Award 2019. Dat zijn Arjan van der Plaat (The Wedding Story) uit Noordhoek, Malou Evers uit Zundert, Moniek van Gils uit Klundert en Eva Schweizer (Vintage Fotografie) uit Oosterhout. Bij elke trouwpartij proberen zij dat ene speciale moment te vangen. Aan de hand van zes trefwoorden vertellen zij hoe zij hun werk beleven.

In samenwerking met indebuurt Breda