Volledig scherm
Bredaas Museum. © Gemeente Breda

Woningen en horeca in pand Breda's Museum

BREDA - In het monumentale gebouw van het voormalige Breda's Museum moet een mix komen van woningen en 'licht dynamische functies'. Met dat laatste wordt onder andere gedoeld op horeca, een galerie, een hotel of een combinatie daarvan.

Dit blijkt uit de toelichting op de aanbestedingsprocedure voor de herontwikkeling van het gebouw, die de gemeente Breda donderdag is gestart. 

Verkoop

De gemeente verkoopt het gebouw aan de Parade (Chassé Park) omdat Breda's Museum is gefuseerd met MOTI tot Stedelijk Museum Breda. Het nieuwe museum gaat verder in het MOTI-gebouw in de Boschstraat, waardoor het pand aan de Parade vrij is gekomen.

De gemeente wil minstens 1,5 miljoen euro ontvangen voor het Rijksmonumentale pand, dat vroeger het hoofdcomplex was van de Chassékazerne. Breda streeft er naar het gebouw voor het einde van dit jaar verkocht te hebben. 

Huur

Van de woningen die in het museumgebouw komen, zou tenminste dertig procent in de categorie middeldure huur moeten vallen. Daarnaast mogen er ook dure huur- en koopwoningen gerealiseerd worden. De gemeente wil de koper van het gebouw niet verplichten er ook sociale huur te realiseren omdat dit 'de haalbaarheid van de herontwikkeling van het Rijksmonument niet ten goede komt'. 

Hoewel de gemeente niet uitsluit dat er alléén maar woningen komen, wordt de sterke voorkeur voor een mix van functies uitgesproken. 'Als onderdeel van de functiemix, kan bijvoorbeeld gedacht worden aan culinair hoogwaardige horeca in combinatie met een aantal sfeervolle thematische hotelkamers, een galerie, hoogwaardige designverkoop etc.' 

  1. Ergernis over uitblijven herstel Bredase balkons

    Ergernis over uitblijven herstel Bredase balkons

    BREDA - Al acht maanden staan er stempels op het voor- en achterbalkon van Els van Genugtens flat aan de Agaatstraat in de Bredase wijk Brabantpark. En niet alleen daar; alle balkons van het gebouw zijn gestut. ,,En er gebeurt helemaal niets’’, zegt Van Genugten, die de stempels behoorlijk beu is, want ze staan in de weg. Ze wijst op een rotan stoel die over de leuning van het balkon hangt. ,,Die staat normaal op het balkon, maar daar is nu geen ruimte voor.’’

In samenwerking met indebuurt Breda