De oude kweekschool van bovenaf gezien
Volledig scherm
De oude kweekschool van bovenaf gezien © Google

Wonen, onderwijs en horeca in oude Bredase kweekschool

BREDA - De voormalige kweekschool aan het Dr. Jan Ingehouszplein in Breda, die momenteel wordt verbouwd, moet een ‘dynamisch geheel’ worden waar mensen kunnen wonen, werken, studeren, recreëren en eten/drinken. Eind dit jaar worden naar verwachting de eerste 74 appartementen opgeleverd. Dat geldt ook voor een grote brasserie in de kapel van het complex.

Dat zegt Michiel Tiggeloven van projectontwikkelaar Vrijborg uit Vught die namens de eigenaar van het complex (de particuliere belegger Mike Heesen) de verbouwing gestalte geeft.

In het gebouw, dat ook een klooster is geweest, heeft jarenlang de horecaopleiding van de Rooi Pannen gezeten. Die is vorig jaar verhuisd naar de Seeligkazerne.

Huurappartementen 

In september is de verbouwing begonnen van het hoofdgebouw van de oude kweekschool. Op de verdiepingen daar komen 74 huurappartementen, variërend in grootte van 30 tot 65 vierkante meter. Op de begane grond - de ‘plint’ - komen commerciële ruimtes. “Een belangrijk deel daarvan zal gebruik worden door instellingen die er opleidingen en cursussen verzorgen. Verder komen daar wat kleine retail, mogelijk een lunchroom of ijszaak, een wasserette en flexruimtes om te werken”, aldus Tiggeloven.

Brasserie

In het midden aan de achterzijde van het langgerekte gebouw bevindt zich een grote oude kloosterkapel. Daar komt over twee verdiepingen een moderne brasserie, die het bedrijf van eigenaar Heesen zelf gaat exploiteren. Op het achterterrein komt een nieuwbouw met dertig appartementen. Ook komt daar een grote semi-openbare binnentuin. De oude gymzaal die er nu nog staat, wordt gesloopt.

Wanneer de nieuwbouw en de aanpak van het achterterrein beginnen, is nog niet duidelijk. Mogelijk gebeurt dat nog deze zomer, maar het kan ook zijn dat de start nog even wordt opgeschort en dat eerst de verbouwing wordt afgerond.

Short stay

Van de in totaal ruim honderd appartementen zal een nog onbekend aantal als ‘short stay’ worden aangeboden, waar mensen enkele weken tot maximaal een half jaar kunnen verblijven. “Denk aan mensen die een opleiding volgen bij een van de instellingen in het gebouw. Maar er kunnen ook mensen terecht die tijdelijk woonruimte zoeken na bijvoorbeeld een scheiding”, aldus Tiggeloven.

Met de brasserie, die eveneens een terras krijgt, wordt zowel op de bewoners/gebruikers van het gebouw gemikt, als op de omgeving. “Wij denken dat dit een hele goede toevoeging is aan de buurt, die zich ook steeds meer aan het ontwikkelen is”, zegt Tiggeloven. 

Een artist impression van de nieuwbouw op het achterterrein.
Volledig scherm
Een artist impression van de nieuwbouw op het achterterrein. © Vrijborg

In samenwerking met indebuurt Breda