Volledig scherm
© Thinkstock

Winkelverbod voor 21 mensen in Bredase binnenstad

BREDA - Het collectieve winkelverbod dat in het voorjaar bij 27 winkels in de Bredase binnenstad is ingesteld, heeft er toe geleid dat tien mensen een of twee jaar niet meer in die winkels mogen komen.

Nog eens elf mensen hebben een verbod kregen alleen voor de winkel waar ze voor overlast hebben gezorgd, plus de waarschuwing dat ze bij een volgende overtreding in géén van de 27 zaken meer binnen mogen.

Van de tien mensen die een collectief verbod van een jaar hebben gekregen gaat het twee keer om mensen die voor de tweede keer de fout zijn ingegaan. De acht anderen hebben zich de eerste keer al zo misdragen (agressie, bedreigingen) dat ze gelijk een collectief verbod kregen van twee jaar.

Veelplegers

In de binnenstad zijn circa dertig bekende veelplegers actief. Toch is dat niet de enige groep die een verbod heeft gekregen. "De mensen komen ook uit andere hoeken. Er zitten bijvoorbeeld ook gelegenheidsdieven tussen," zegt Sander van Breugel van Trigion Beveiliging dat het project heeft begeleid.

In het centrum kunnen winkeliers zich al langer via het Ondernemersfonds  aanmelden voor een whatsapp-groep waarin ze elkaar waarschuwen voor mensen die bijvoorbeeld stelen, met vals geld betalen of voor overlast zorgen. Vanwege privacywetgeving mogen ze daarin alleen signalementen plaatsen, geen foto's. 

Dat laatste kan wel op een website waar alleen winkeliers toegang toe hebben die mee doen aan winkelverbod-project. Die winkeliers krijgen ook training over hoe om te gaan met de overlastgevers. En ze hebben tijdens de pilot ondersteuning gehad van Trigion bij het aanhouden van mensen.

Veertig winkels

De pilot voor het project, dat officieel Collectieve Winkelontzegging (CWO) heet, zit er nu op. Het CWO wordt een permanent programma. Het aantal  winkels wordt uitgebreid naar circa veertig. De (gratis) ondersteuning van Trigion houdt wel op. Winkeliers moeten vanaf nu rechtstreeks de politie benaderen of zelf beveiligers inhuren. 

Keurmerk

De resultaten van de pilot werden maandagavond bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in Hotel Nassau. Vertegenwoordigers van onder andere gemeente, politie, brandweer, bewoners en ondernemers tekenden daar de samenwerkingsovereenkomst Keurmerk Veilig Ondernemen Binnenstad. 

In de overeenkomst zijn - behalve het winkelverbod - punten opgenomen om de binnenstad veiliger en leefbaarder te maken. Zo wordt nog dit jaar actie ondernomen om het aantal straatventers terug te brengen en wordt  beter gelet op overlast van fietsers en (vracht)auto's in de winkelstraten. 

In samenwerking met indebuurt Breda